/** * */

Maurice Farman MF.11

En Maurice Farman MF.11 met Belgische roundels in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.
Enlarge
En Maurice Farman MF.11 met Belgische roundels in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.
Maurice Farman MF.11 Shorthorn
Farman MF-11 'Shorthorn'
Omschrijving:
Gebouwd door: Farman
Bouwjaar: 1914-18
Functie: veelzijdig tweezitstoestel: opsporing en verkenning, opleiding
Max. snelheid: 100 km/h
Motor (type / vermogen): 1 Renault 8 cylinder V-vorm, 70 pk
Plafond: 3.800 m
Actieradius: 3,45 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

16,5 m / 9,5 m / -; 57 m2
Gewicht: onbelast 550 kg, max. bij opstijgen 840 kg
Bemanning:
Wapensystemen: 18 bommen van 7,5 kg, evt. 1 mitrailleur
Aantal gebouwd:
Gebruik: Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Australië, Japan, Portugal, Servië, Rusland, Romenië, Italië, Griekenland, Noorwegen, Griekenland, Spanje, Zwitserland, Oekraïne en Saoedi-Arabië
Bijzonderheden:

De Maurice Farman MF.11 Shorthorn was een gevechtsvliegtuig van Franse oorsprong, ook als lichte bommenwerper gebruikt in de Eerste Wereldoorlog.

Erfgenaam

Hoewel de MF.11 grotendeels was ontworpen naar voorbeeld van de Maurice Farman 7, was het toch een veel moderner toestel, zowel qua uiterlijke kenmerken (zonder de staven die bij de MF.7 de elevator steunden), als qua motorvermogen. De elevator aan de voorzijde was vervangen door klassieke stabilo's.

Veelgebruikt

Het landingsgestel van de MF.11 was voorzien van wielen of drijvers. Het vliegtuig werd zowel voor verkenningsvluchten en bombardementen als voor opleiding gebruikt. De Royal Air Service kon zijn 90 MF.11's voor bombardementen inzetten dankzij de bomrekken onder de onderste vleugels. De Japanners zetten ook het type in als watervliegtuig, die ze met de IJN Wakamiya te water lieten.

Pionier

De Farman MF.11 was operationeel in de Eerste Wereldoorlog. In december 1914 leidden MF.11's het eerste operationele optreden bij nacht in de oorlog '14-'18 en bewezen daarmee hun betrouwbaarheid en militair belang.

Farman fabriceerde ook automobielen.

Bron: http://www.xs4all.nl/~pverp/info/farman_mf-11_shorthorn.html

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Maurice_Farman_MF.11"
Personal tools