/** * */

Mark VIII

STUB: Dit artikel is een begin. Mogelijk wordt er nog aan gewerkt. Maar u mag er zelf ook relevante informatie aan toevoegen.
De Mark VIII was een Brits-Amerikaanse tank en was met zijn 37 ton de zwaarste tank uit zijn tijd die daadwerkelijk gebouwd werd (de zwaardere Duitse K-Wagen kwam nooit gereed). Het was ook de allereerste tank die in samenwerking werd gebouwd door twee landen. Hierdoor kreeg de tank de bijnaam International. Ondanks het feit dat er twee verschillende motoren werden gebruikt (door de Britten een 300pk zware Ricardo en door de Amerikanen een 300pk zware Liberty) kreeg de tank ook wel de bijnaam Liberty. De tank werd oorspronkelijk ontworpen en gebouwd als gevechtstank. Maar het ontwerp voorzag ook gebruik als transportmiddel voor troepen en/of goederen. De productie vond plaats in drie landen: In Groot-Brittannië werden de rompen, bewapening, munitie, platen en rollers voor de rupsbanden, de Ricardo-motoren en de instrumenten geproduceerd. In de USA werden de Liberty-motoren, de koppelingen voor de rupsbanden en de transmissie vervaardigd. Alle onderdelen werden per schip overgebracht naar Frankrijk, waar de tanks werden geassembleerd.

Er waren plannen voor 1500 exemplaren. Het tankontwerp was gebaseerd op dat van de Mark VI. De tanks waren langer en de motor was helemaal achterin gebouwd .De tanks hadden, net zoals de voorgaande Mark I, II, III, IV, V en de VII, aan iedere zijde een barbette met elk een kanon (Sinds de Mark IV werden enkel QF 6 pounder 6 cwt kanonnen gebruikt) met achter de barbette nog een Lewis machinegeweer in een uitstulping van de deuren. Op het dak werd een toren geplaatst met twee kanonnen schuin aan de voorzijde, aan iedere zijde één. Achteraan was in het midden nog een ander machinegeweer geplaatst.

Het ontstaan van de beruchte Amerikaanse tankindustrie die tot heden bekend staat als één van de beste in de militaire geschiedenis.Van links naar rechts: 3-Ton Tank Model 1918 met een Marlin machinegeweer - 6-Ton Tank Model 1917 met een Marlin machinegeweer - Mark VIII.
Enlarge
Het ontstaan van de beruchte Amerikaanse tankindustrie die tot heden bekend staat als één van de beste in de militaire geschiedenis.
Van links naar rechts: 3-Ton Tank Model 1918 met een Marlin machinegeweer - 6-Ton Tank Model 1917 met een Marlin machinegeweer - Mark VIII.


Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mark_VIII"
Personal tools