/** * */

Mark VI

De Mark VI was een Britse experimentele tank uit de Eerste Wereldoorlog. Nadat de plannen gereed waren voor de bouw van de Mark IV bestelde het Tank Supply Committee in december 1916 twee nieuwe tank-ontwerpen, de Mark V en de Mark VI. De Mark V moest de vijfde ontwikkeling worden van de Mark I, terwijl de Mark VI een nieuwe generatie tanks moet laten ontstaan, gebaseerd op de Mark I familie. De Mark I familie zou uiteindelijk bestaan uit de Mark I, II, III, IV, V, V*, V**, VIII en de IX.
Op 13 juli 1917 had Metropolitan, het bedrijf verbonden aan Sir William Tritton, een houten model klaar van de Mark V en de VI. Het Mark V-ontwerp zag eruit als de Mark I maar met talrijke verschillende details die door de ontwerpen heen werden gewijzigd. We kunnen stellen dat de Mark V de verbeterde versie was van de Mark IV die nog eens de betere versie was van de Mark III enzovoort. De Mark VI had een geheel ander ontwerp: een compleet andere romp, lager en met afgeronde tracks aan de voorzijde. Er zouden 75cm brede rupsbanden worden gebruikt in plaats van 56 cm brede rupsbanden van de de II, III, IV en V. De barbettes die op de voorgaande Mark tanks werden toegepast, werden niet meer op de Mark VI toegepast. De tank was aan de voorzijde voorzien van een Hotchkiss QF 6 pounder 6 cwt die zich tussen de rupsbanden bevond. Op het dak bevond zich een vierkante bovenbouw waarin aan beide zijden een Hotchkiss machinegeweer zat. In dezelfde bovenbouw zat de bestuurder met de commandant.
Nadat de Verenigde Staten op 6 april 1917 de oorlog hadden verklaard aan Duitsland maakte het Amerikaanse leger in september 1917 plannen voor het oprichten van een Tank Corps dat zou bestaan uit 25 bataljons. Dit leidde tot de bestelling van 600 Mark VI's door Majoor James A. Drain, maar de productie is nooit begonnen. In dezelfde periode werd namelijk een nieuwe tank voorgesteld die gebouwd zou worden door Britse en Amerikaanse fabrieken, die zou leiden tot de Mark VIII, ook bekend als de "Liberty" Tank. De Mark VIII was gebaseerd op de Mark VI. Hierdoor werd de bestelling voor 600 Mark VI tanks geannuleerd en het Mark VI-project gestaakt. De ontwikkeling kwam niet verder dan het houten model.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mark_VI"
Personal tools