/** * */

Madsen

Deense soldaten met Madsen.
Enlarge
Deense soldaten met Madsen.
Madsen
Omschrijving: Deense aanvalswapen
Ontworpen door: Vilhelm Herman Oluf Madsen
Gebouwd door: Madsen en Rasmussen
Ontwerpjaar: 1895
Bouwjaar: 1903
Totale lengte: 1.140 mm
Lengte loop: 584 mm
Gewicht: 9,07 kg
Kaliber: 6,5 x 55mm / 7.92 x 57 / 7,62 x 54 mmR naarmate gebruik + model
Magazijncapaciteit {{{magazijncapaciteit}}}
Vuursnelheid: 450 rounds/min
Koeling: luchtgekoeld
Gebruik: Argentinië (Tweede Wereldoorlog in de Nahuel tank), België, Denenmarken, Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Nederland
In dienst: 1903
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) geen

De Madsen is een licht machinegeweer afkomstig uit Denemarken. Het ontwerp dateert uit 1895 en is van de hand van kapitein Vilhelm Herman Oluf Madsen, maar werd pas in 1902 in productie genomen door Madsen en Rasmussen en in 1903 ingevoerd bij het Deense leger. Het werd voor het eerst door de Deense cavalerie gebruikt. Later werden de Madsens door heel wat landen aangekocht waaronder Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Nederland. De Madsen is het eerste machinegeweer dat aan de bovenkant voorzien is van een magazijn. Later zouden andere machinegeweren dit systeem ook toepassen, zoals de bekende Britse Bren, de Japanse Type 96 en Type 97 en de Australische Owen. .

Ondanks zijn lage gewicht was de Madsen redelijk ingewikkeld opgebouwd en vroeg veel aandacht (regelmatig demonteren en uitkuisen oliën/invetten en hermonteren) om het wapen betrouwbaar te houden. Niettemin was het door zijn zeer geringe gewicht over het algemeen zeer populair bij de troepen die het gebruikten, die de extra zorg er graag bijnamen.

Het is hedendage nog in gebruik! Zo wordt het bevoorbeeld nog gebruikt bij de Braziliaanse politie.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Madsen"
Personal tools