/** * */

Luger

Parabellum / Luger / Pistole 08 / P08 / LP08


Luger P08
Omschrijving: semi-automatisch pistool
Ontworpen door: Georg Luger
Gebouwd door: Deutsche Waffen-und Munitionsfabriken
Ontwerpjaar: maart 1907
Bouwjaar: 1908
Totale lengte: 216 mm
Lengte loop: 100 of 150 mm
Gewicht: 885 g
Kaliber: 9x19 mm
Magazijncapaciteit 8 of 32 patronen
Vuursnelheid: handmatig
Koeling: geen
Gebruik: {{{gebruik}}}
In dienst: 1908 tot heden
Aantal gebouwd: eind 1913 waren het er 153.000
Bajonet(ten) {{{bajonet}}}


Inhoud


Geschiedenis

De parabellum is een semi-automatisch pistool wat gebruik maakt van een kniegewrichtconstructie als afsluiter. Het principe van het kniegewricht is ontwikkeld door de Volcanic Repeating Arms Company. Dit bedrijf kende de nodige problemen en zou later de basis vormen voor Winchester. De Volcanic repeating rifle evolueerde via de Henry repeating rifle naar de beroemde Winchester Lever Action. Hiram Stevens Maxim gebuikte het Winchester Lever Action ontwerp als basis voor zijn Maxim Machinegeweer. Dit Maxim machinegeweer was de inspiratie voor Hugo Bochardt om een pistool met hetzelfde mechanisme te ontwerpen, wat leidde tot de C/93 Borchardt. Dit pistool werd door Loewe in Berlijn geproduceerd, maar was niet echt succesvol. In 1896 werd de pistoolproductie van Loewe samengevoegd met de munitieproductie van Lorenz & Co. in Karlsruhe. De combinatie van de wapentak van Loewe en de munitietak van Lorenz leidde tot het bedrijf Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) met vestigingen in Berlijn en Karlsruhe. DWM was tevens 100% eigenaar van Mauser in Oberndorf en voor de helft eigenaar van Fabrique National d'Armes de Guerre in België.

Georg Luger, werkzaam voor DWM, kreeg de opdracht om het pistool van Borchardt te verbeteren. Dit leidde tot een hybride pistool, de 'Borchardt-Luger'. Dit pistool was uiteindelijk kleiner en lichter dan het onhandige en overgedimensioneerde pistoolontwerp van Borchardt. Tijdens acceptatietests voor het Zwitserse leger aan het eind van de 19e eeuw ontwikkelde het pistool zich tot de Luger zoals we hem nog steeds kennen. De officiele benaming van het pistool was "Selbstladepistole Parabellum", afgeleid van het telegramadres van DWM (Parabellum is een onderdeel van de latijnse spreuk 'Si vis pacem, para bellum' wat zoveel betekent als 'Hij die vrede wil, bereidt zich voor op oorlog'). De naam "Luger" is vooral buiten Duitsland blijven hangen en als niet-officiele naam aan het wapen verbonden gebleven.

De Luger is ongetwijfeld het meest herkenbare pistool ter wereld door zijn aparte vormgeving. De schuine hoek van de handgreep, de gestroomlijnde vorm, de afsluiter die als kniegewricht functioneert met zijn opvallende knoppen: Ze zorgen allemaal voor een wapen wat prestaties wegzet die door moderne pistolen slechts met moeite kunnen worden verbeterd.

Verbetering van de handgreep en de constructie van het wapen: Links de Borchardt C/93, rechts de Parabellum.
Enlarge
Verbetering van de handgreep en de constructie van het wapen: Links de Borchardt C/93, rechts de Parabellum.

De vele varianten, contracten, leveranciers en gebruikers maken het een geliefd wapen bij verzamelaars

Ingebruikname

Het Zwitserse leger was het het eerste leger wat de Luger als legerpistool accepteerde. De Zwitserse Luger was gemaakt voor 7,65mm Parabellum munitie en werd door het Zwitserse leger in 1900 geaccepteerd. Diverse varianten volgden elkaar in Zwitserland op, het model 1900, 1900/06 en 1906/29.

In 1904 nam de Duitse marine het model 1904 in gebruik, een Parabellum met een looplengte van 15cm en een in twee standen verstelbaar vizier. Het Duitse leger volgde in 1908 met de acceptatie van de P08, gevolgd door een artillerieversie van het pistool in 1913, wat onder de naam "Lange Pistole 08" of LP08 in gebruik werd genomen. Alhoewel Nederland al tussen 1900 en 1905 diverse tests met de Luger had uitgevoerd werd het wapen niet door het Nederlandse leger in gebruik genomen. Wel werd het wapen als Model 1911 door het KNIL in gebruik genomen en later als Pistool Automatisch, Nr. 1 door de Nederlandse marine. Ook de USA heeft voor 1908 enkele acceptatietests met het wapen uitgevoerd. Voor een van de tests in 1907 werd een Luger-variant in het kaliber .45 ACP ontwikkeld.

Pistole 08, genummerd 2, in 1907 gebruikt voor vergelijkende tests door het leger in de USA. Het wapen werd in 1989 voor $1.000.000 aan een Indonesiër verkocht en geveild op 14 maart 2010.
Enlarge
Pistole 08, genummerd 2, in 1907 gebruikt voor vergelijkende tests door het leger in de USA. Het wapen werd in 1989 voor $1.000.000 aan een Indonesiër verkocht en geveild op 14 maart 2010.

Na de Eerste Wereldoorlog

9x19mm Parabellum patronen uit de Tweede Wereldoorlog.
Enlarge
9x19mm Parabellum patronen uit de Tweede Wereldoorlog.

De P08 en LP08 werden geproduceerd door DWM en het arsenaal in Erfurt. In 1930 ging de productie van DWM over naar Mauser in Oberndorf, die het wapen tot 1942 produceerden. Het arsenaal in Erfurt stopte na de eerste wereldoorlog met produceren en de machines verhuisden naar Simson in Suhl. Tot rond 1934 produceerde Simson een beperkte serie pistolen. Na de inbeslagname van de Simsonfabriken gebruikte de firma Heinrich Krieghoff de machines en gegevens van Simson om een eigen P08-productielijn op te zetten. Krieghoff produceerde vervolgens tot 1945 een beperkte serie P08's voor de Duitse Luftwaffe.

Eindcontrole van een P08 bij Mauser in Oberndorf am Neckar, ca. 1937:
Enlarge
Eindcontrole van een P08 bij Mauser in Oberndorf am Neckar, ca. 1937:

In 1942 werd de productie bij Mauser gestopt omdat zijn opvolger, de Walther P-38, betrouwbaarder en goedkoper was. Desondanks bleef het wapen in Duitsland tot het einde van de oorlog en lang erna in gebruik.

Na de tweede wereldoorlog

Onder het DDR regime werden vele P08 pistolen gerenoveerd en ze bleven tot ver in de jaren 70 in gebruik. Daarnaast werd in de DDR in 1953 nog een kleine serie nieuwe P08 pistolen geproduceerd.

Ook Noorwegen maakte tot in de jaren 80 gebruik van de P08. Na de oorlog zijn bij Mauser in Oberndorf, onder Frans bevel, nog een aantal P08's geassembleerd die door de Franse overheid in gebruik werden genomen.

Het wapen kende na de tweede wereldoorlog enkele heroplevingen. In 1969 werd door Interarms, USA de mogelijkheid bekeken om het wapen opnieuw op de markt te brengen. Mauser besloot een nieuwe versie van het Parabellum pistool te ontwikkelen wat in de USA via Interarms werd verkocht. Dit pistool, de "Mauser Parabellum", werd tot 1997 door Mauser geleverd, de laatste jaren vooral in beperkte verzamelaars- en herdenkingsoplagen. In de laatste jaren van het bestaan van haar pistoleproductie, 1997 tot 1999 heeft Mauser nog P08's uit de periode van voor 1942 gerenoveerd en op de markt gebracht.

Een Amerikaanse variant van de Luger werd in de jaren 80 en 90 uit roestvrijstaal gemaakt door de firma Aimco, later Orimar. Deze pistolen werden zowel onder de naam 'Aimco', 'Mitchell Arms' en 'Orimar' op de markt gebracht.

In 2007 heeft de firma Krieghoff nog een beperkte oplage van Krieghoff Lugers geproduceerd. Deze serie van 250 pistolen was puur voor de verzamelmarkt bestemd.


Doorsnede van een Parabellum
Enlarge
Doorsnede van een Parabellum
Mauser Parabellum uit 1972, 15cm loop en kaliber 7.65 parabellum
Enlarge
Mauser Parabellum uit 1972, 15cm loop en kaliber 7.65 parabellum

Munitie

Naast het C/93 pistool ontwierp Hugo Borchardt ook de patroon die aan de basis zou staan voor het militaire pistoolpatroon wat een wereldstandaard zou worden. Borchardt ontwierp een patroon die bekend stond als de 7.63mm Borchardt. Een variant van deze patroon was de beroemde 7.63 Mauser patroon die in de Mauser C/96 werd toegepast.

Om het pistool compacter te maken en de hoek van de handgreep te kunnen vergroten, ontwierp Georg Luger een kortere variant van de 7.63 Borchardt die onder de naam 7.65 parabellum (in de US .30 Luger) bekend werd. Tijdens acceptatietests door diverse legers, waaronder het Nederlandse werd de stopkracht van de 7.65 parabellum patroon in twijfel getrokken en een aantal partijen verzocht Luger om een zwaarder kaliber te ontwerpen. Door de nek van de oorspronkelijke 7.65 parabellumpatroon weg te laten en de basis te handhaven ontstond de patroon die als 9mm luger of 9mm parabellum de geschiedenis zou ingaan. De Parabellum is dus het eerste pistool dat 9mm parabellum patronen gebruikte en tot op de dag van vandaag is deze patroon de meest gebruikte pistoolpatroon ter wereld.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Luger"
Personal tools