/** * */

Lucy Christalnigg

Lucy Christalnigg (1872-1914) heeft de twijfelachtige eer het eerste slachtoffer te zijn aan de Isonzo.

Gravin Lucy Christalnigg is geboren in de buurt van het Oostenrijkse Graz. Ze komt uit een kleine adellijke familie met de naam Bellegarde. Een overgrootvader van haar is nog enige tijd actief geweest in de Nederlanden, als militair en politiek adviseur.

Lucy trouwt op 4 september 1893 met Oskar Christalnigg en ze verblijft met haar man op het familieverblijf in Klagenfurt. De Christalniggs hebben meerdere bezittingen, zoals in Gorizia (Görz). Goriza is op dat moment onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en lag toen op de grens met Italië. Het is geen gelukkig huwelijk. Er worden twee kinderen geboren, maar deze sterven op jonge leeftijd. Het echtelieden gaan daarna redelijk zelfstandig hun eigen weg.

Lucy was voor die tijd een moderne vrouw. Ze was verzot op autorijden en deed zelfs mee aan races. Ze bezat een Fiat waar ze graag en vlot mee rond reed. Daarnaast was ze vrijwilliger voor het Rode kruis.

Toen in 1914 de oorlog uitbrak was Italië nog niet betrokken bij het conflict. De grens tussen Italië en Oostenrijk werd bewaakt door grenstroepen die bestonden uit militairen uit de nabije omgeving, die eigenlijk al te oud waren voor de inzet aan het front tegen de Russen. Het verhaal gaat dat het gebied werd gebruikt om goud te smokkelen van Frankrijk naar Rusland of Servië, om de Russen of de Serven te helpen bij de oorlogsfinanciering. Op 10 augustus 1914 was Lucy Christalnigg in hetzelfde gebied onderweg van Klagenfurt naar Goriza. Ze bestuurde zelf de auto. Bij het gehucht Srpenica (dat ligt halverwege het huidige Bovec en Kobarid in Slovenië) werd zij door het hoofd geschoten door een grenswacht. Op deze plaats is een monument ter nagedachtenis aan haar opgericht. In eerste instantie is zij begraven in Görz. Later is het graf verplaatst naar Zollfeld in Karinthië.

De omstandigheden rondom haar dood zijn nooit helemaal opgehelderd. Haar komst zou aangekondigd zijn bij de grenswachten, maar in Srpenica zouden de soldaten net op patrouille zijn geweest en zij hebben het bericht mogelijk nooit ontvangen. De soldaten moesten voor de krijgsraad komen, maar zijn vrijgesproken omdat ze slechts hun werk deden. Het is echter ook niet uitgesloten dat de lokale bevolking op zoek was naar het goud van de smokkelaars en dat zij als smokkelaar werd aangezien. Je zou dan kunnen spreken over roofmoord. Verder is het niet duidelijk of zij alleen op pad was, of dat er meerdere personen met haar op reis waren. Een enkele bron geeft aan dat haar chauffeur in een tweede auto volgde. Het is niet duidelijk of hij in de buurt was ten tijde van het incident. Ook is er het verhaal van haar hond. Zij nam het beestje altijd mee, maar op de bewuste dag zou het dier niet mee willen gaan. Ze heeft het dier vastgebonden met een lijn om haar middel en is zo op reis gegaan.

Oskar Christalnigg is later hertrouwd en is overleden in 1934.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Lucy_Christalnigg"
Personal tools