/** * */

Liverpool Scottish Stone

Liverpool Scottish Stone
Enlarge
Liverpool Scottish Stone
Mijnkrater in bos
Enlarge
Mijnkrater in bos

The Liverpool Scottish Stone is een monument nabij de begraafplaats RE Grave Railway Wood ten noorden van Zillebeke nabij Ieper.

De Liverpool Scottish Stone ligt aan de rand van een bos waar zich een mijnkrater bevindt van de Eerste Wereldoorlog en is opgedragen aan het 10de Battalion King (Liverpool) Regiment. Het bataljon uit Liverpool bestond voornamelijk uit 542 vrijwilligers van Schotse afkomst waaronder 23 officieren en 519 man. Op 16 juni 1915 viel het 10de Battalion King (Liverpool) Regiment de Duitse stellingen op de heuvelrug van Bellewaerde aan. Na de aanval waren er 79 gesneuvelden, 222 gewonden en 109 vermisten die later als gesneuveld werden beschouwd. 132 man van de 542 vrijwilligers bleven ongedeerd.

Het monument is een rechtopstaande steen die deel uitmaakte van de toegangspoort van de kazerne in Liverpool. Het werd in 2000 aan Ieper geschonken en door de stad in juli 2000 ingericht als monument bij de 100ste verjaardag van het Liverpool Scottish Battalion.

In het bos naast de boerderij, liggen restanten van een trace voor een lanceerbasis. De lanceerbasis werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers voor het lanceren van Vergeltungswaffe 1-bommen (V1, Fieseler Fi-103 of Flakzielger├Ąt 76 (FZG-76)). Deze basis kreeg de naam "Hoge" en werd door de geallieerden veroverd op 15 Augustus 1944. Op dat moment was we weliswaar nog maar voor 10% afgewerkt.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Liverpool_Scottish_Stone"
Personal tools