/** * */

Livensprojector

Een actieve Livensprojector batterij
Enlarge
Een actieve Livensprojector batterij
Britse Livensprojector
Enlarge
Britse Livensprojector
Schema
Enlarge
Schema

De "oil can mortar" door Livens ontworpen, werd het eerst ingezet bij de aanval op machinegeweernesten in La Boiselle op de nacht van 25 juli 1916 tijdens de aanval van de Australiérs op Pozières. Het betrof enkel het eerste type, geladen met petroleum (beschreven in Britse militaire termen als "zeer ontvlambaar Perzisch distillaat"). De versie gevuld met chloorgas, werd het eerst gebruikt bij de inname van Thiepval in september 1916, gevolgd door een herhaald gebruik bij de verovering van Beaumont Hamel in november.

De Duitsers maakten later hun eigen versie, de "Gaswerfer", maar door productieproblemen en slecht taktisch gebruik behaalde die nooit het succes van de Livens.

Livens zelf heeft, in samenwerking met zijn vader, experimentele vlammenwerpers ontworpen, welke in de praktijk niet toepasbaar waren (doch wel uitgetest tijdens het Somme offensief, waarin ze uitermate ondoeltreffend bleken te zijn). Het gevraagde bereik van de vuurstraal, het aantal "schoten" en de tijdsduur ervan, voorraad olie (en aandrijfgas) nodig om deze effectief te kunnen gebruiken om een succesvolle doorbraak te kunnen maken in een Duits loopgraafstelsel waren niet te verwezenlijken!

[IMG]http://i142.photobucket.com/albums/r108/maxmadmartin/Livens/wargraves.jpg[/IMG]

  • Bron: "Weapons of the trench war 1914-1918", Anthony Saunders.

Naderhand werd nog geéxperimenteerd met dit wapen,en het bereik ervan kon tot 3000 meter verlengd worden.Maar het einde van WW 1 betekende ook de zwanezang van dit project. Het principe echter,van het massaal in "batterij" afvuren van munitie ,zodanig dat het in enkele seconden de vijand verrast en hem geen tijd laat dekking te zoeken of beschermende maatregelen te treffen,blijft gehandhaafd in moderne toepassingen .( zoals bv het MLRS..Multiple Launch Rocket System).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Livensprojector"
Personal tools