/** * */

Lewis

Een Lewis Mk.I licht machinegeweer voor grondtroepen.
Enlarge
Een Lewis Mk.I licht machinegeweer voor grondtroepen.
Lewis
Omschrijving: Licht machinegeweer
Ontworpen door: Samuel McClean / Isaac Lewis
Gebouwd door: Birmingham Small Arms Co., Savage Arms Co.
Ontwerpjaar: 1911
Bouwjaar: 1913 - 1942
Totale lengte: 1250 mm
Lengte loop: 660 mm
Gewicht: 12,3 kg
Kaliber: .303 en .30-06
Magazijncapaciteit 47-97 patronen
Vuursnelheid: 744 m/sec, 450-500 patronen per minuut
Koeling: luchtkoeling
Gebruik: vooral Australië, België, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en Gemenebest, Amerika
In dienst: 1914 - 1953
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten)


Het Lewis machinegeweer, meestal aangeduid als Lewis Gun, was een internationaal wapen. Hoewel zijn oorsprong in Amerika lag, werd hij voor het eerst in Europa geproduceerd. De uitvinder was de Amerikaan Samuel Maclean, maar het basisconcept werd verder uitgewerkt en 'aangekocht' door kolonel Isaac Lewis, een andere Amerikaan. De Amerikaanse militaire autoriteiten waren niet enthousiast over het nieuwe ontwerp, waarop Lewis met het ontwerp naar België ging. Het werd in 1913 in produktie genomen voor het Belgische leger. In de jaren daarna werd het wapen in Groot-Brittannië geproduceerd door BSA (Birmingham Small Arms).

Britse overname

Een bodemvondst Lewis in het IFF museum
Enlarge
Een bodemvondst Lewis in het IFF museum
Een Lewis Mk.III op een Nieuport 17.
Enlarge
Een Lewis Mk.III op een Nieuport 17.

De Lewis Gun werd door BSA voor het Britse leger geproduceerd als de Lewis Gun Mk 1, om de simpele reden dat er vijf of zes Lewis Guns konden worden gemaakt in dezelfde tijd die nodig was om één Vickers machinegeweer te produceren. Het feit dat de Lewis licht en draagbaar was, was in die tijd van ondergeschikt belang. Maar eenmaal in dienst bleek de Lewis aan de frontlijn een uiterst populair wapen met vele mobiele tactische toepassingen. De Lewis Gun was een van de eerste echt lichte machinegeweren en met zijn kenmerkende munitietrommel aan de bovenzijde was hij al gauw een veelgezien wapen aan de Britse zijde van het front.

Een Lewis Mk.II licht machinegeweer voor vliegtuigen.
Enlarge
Een Lewis Mk.II licht machinegeweer voor vliegtuigen.

De Lewis Gun werkte met gasdruk die tijdens het afvuren werd afgetapt en een zuiger naar achteren duwde. De zuiger drukte de afsluiter terug en perste de veer in het wapen samen, die vervolgens alles weer in startpositie bracht. Het mechanisme was vrij complex en vergde zorgvuldig onderhoud,maar zelfs dan blokkeerde hij nogal eens.

De munitietrommel aan de bovenzijde was een constante bron van problemen, vooral als deze licht beschadigd was. De loop was omsloten met een speciaal luchtkoelingsomhulsel waarvan de noodzaak in de praktijk echter overschat bleek; het wapen functioneerde ook prima zonder. Lewis Guns die op vliegtuigen waren gemonteerd, hadden dit omhulsel niet en werden vaak in paren op een Scarff ringaffuit geplaatst. De Lewis vliegtuiggeweren hadden normaliter 39-patroons munitietrommels.

Pas nadat er in Europa grote aantallen van de Lewis Gun waren geproduceerd, zagen de VS het potentieel van dit wapen in en namen het in productie voor het Amerikaanse leger met een kaliber van 7,62-mm.

In de Eerste Wereldoorlog werd dit wapen zeer populair en kreeg het de bijnaam 'Belgian Rattlesnake' (Belgische Ratelslang). Na de Eerste Wereldoorlog werd dit wapen in veel landen vervangen.

De RFC Machine gun school liet een oefenapparaat bouwen op basis van dit machinegweer: de Hythe Gun Camera Mk III.

Sommige Lewis Guns werden op vroege tanks gebruikt en andere door marinevaartuigen. Een soortgelijke rol diende zich opnieuw aan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen de in opslag zijnde Lewis Guns werden gedistribueerd voor de verdediging van koopvaardijschepen. De Home Guard en vliegveldverdedigingseenheden van de RAF gebruikten ze eveneens ter verdediging.

Het wapen was tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Korea nog steeds in gebruik.

Bronnen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Lewis"
Personal tools