/** * */

Lenticolare M.14

De Lenticolare Modello 1914 was een Italiaanse handgranaat uit de de Eerste Wereldoorlog, gelijkaardig aan de Minucciani en de Spaccamela. Het was een discusvormige handgranaat met centraal een deksel ter afsluiting, met daarin een lont als ontsteker. De lont werd verbonden aan een detonator die de springstof binnenin ontstak. De handgranaat moest dus worden aangestoken voor hij geworpen werd!

Het ijzeren lichaam was zowel aan de binnen- als de buitenkant ongefragmenteerd. De handgranaat had een hoogte van 5,8 cm en een diameter van 11,6 cm. Ze was gevuld met 150 gram Narolit, 200 gram Cheddite of met 300 gram Gelantine en woog ongeveer 510 gram (gevuld met Narolit), 600 gram (gevuld met Cheddite) of 630 gram (gevuld met Gelantine).
Er waren veel varianten: Twee varianten waren geklonken (de ene soort werd onderaan geklonken, de andere soort bovenaan) en een gegoten variant. Ook de onderkant kon variëren. De ene soort was compleet dicht, terwijl de andere een gat onderaan had, afgesloten met een schroef. Ook het deksel kon variëren: uit één geheel of uit twee gehelen, vlak of bolvormig.
Bronnen

  • Blitzkrieg Militaria forum
  • Lexpev
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Lenticolare_M.14"
Personal tools