/** * */

Leger Australië

Monument Bullecourt
Enlarge
Monument Bullecourt

Toen in 1914 Engeland aan Duitsland en diens bondgenoten de oorlog verklaarde ging Australië mee in deze verklaring omdat het zich nog steeds verbonden voelde met het moederland. Vrijwel meteen bracht Australië een groot leger op de been dat voornamelijk bestond uit vrijwilligers.

Het Australische leger zou de gehele oorlog blijven bestaan uit vrijwilligers. Dit tot ergernis van de Australische premier Hughes die voorstander was van dienstplicht en deze via een tweetal volksstemmingen trachtte te realiseren. Het voorstel werd echter beide malen verworpen.

De eerste grote actie waar de Australiërs aan meededen, betrof de landingen op 25 april 1915 op Gallipoli, het Turkse schiereiland zo’n 200 km van Konstantinopel (het huidige Istanbul).Daar bleven ze tot aan het einde van 1915, toen de operatie daar als mislukt werd beschouwd en de geallieerde legers zich terugtrokken.

In maart 1916 kwamen de eerste Australiërs aan in Frankrijk en werden vrijwel meteen ingezet bij de Slag bij Fromelles waar ze voor het eerst in aanraking kwamen met het Duitse leger. Ze leden zware verliezen.

Half juli werden ze ingezet in de Slag aan de Somme bij Pozières. Ook hier waren hun verliezen enorm. Bij de windmolen van Pozières alleen al zijn 23.000 Australiërs gesneuveld en dat op een stuk grond niet groter dan 200 bij 300 meter. Tijdens deze slag ontpopten de Australiërs zich als keiharde vechters waar de Duitsers erg veel ontzag voor kregen.

Mont-Saint-Quentin bij Péronne
Enlarge
Mont-Saint-Quentin bij Péronne

Verder hebben ze nog deelgenomen aan een aantal belangrijke slagen zoals de 3de Slag om Ieper (Passchendaele) in 1917 en hebben ze de Duitsers tegen weten te houden bij Villers-Bretonneux in 1918.

Uiteindelijk zijn van de 313.814 Australiërs die werden ingezet er 179.537 gesneuveld of gewond geraakt, zijnde 63%, een percentage dat dat van het Britse leger overtrof.

Weblinks

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Leger_Australi%C3%AB"
Personal tools