/** * */

Lederschutzmaske

Een soldaat met een Lederschutzmaske (Vermoedelijk ene tweede of derde model), lost de dop van een Stielhandgranate 1917 terwijl zijn kameraad, die dezelfde gasmasker draagt, een Maschinengewehr 08 bemand.
Enlarge
Een soldaat met een Lederschutzmaske (Vermoedelijk ene tweede of derde model), lost de dop van een Stielhandgranate 1917 terwijl zijn kameraad, die dezelfde gasmasker draagt, een Maschinengewehr 08 bemand.
De Lederschutzmaske, of GM17, was een Duits gasmasker dat in 1917 werd ingevoerd. Nadat beide partijen begonnen gebruik te maken van agressievere gassen ontwikkelde Duitsland een nieuw gasmasker met meer beschermend vermogen. In plaats van een rubberen weefsel werd de nieuwe gasmasker gefabriceerd uit leer zodat het een Leren beschermend masker (Vertaling van de titel) was. Onderaan, op mondhoogte, werd een filter aangebracht en de twee ronde kijkgaten werden versterkt met een extra metalen frame aan de binnenkant van het masker, zoals bij de Franse A.R.S. gasmasker. Net als de Gummischutzmaske had het Lederschutzmaske geen ventiel om uit te ademen. Een latere versie van het Lederschutzmaske werd bijgewerkt met een kleine uitademklep aan de zijkant van de masker. Er werd een verbeterde filter voorzien in een grotere pot die opgehangen word aan een touwtje dat tussen de ogen liep naar de spanriem bovenaan. Ook de metalen frames die de ogen versterkten, verdwenen. In 1918 kwam het M-18 uit, een Belgische kopie van het gasmasker. Het enige verschil is dat de Belgische voorzien werd van een filter van de Franse A.R.S. gasmasker aan een langere slang, dus een grotere speling tussen het masker en filter. In 1918 kwam een derde versie uit die ook wordt aangeduid als de GM18. Het was de tweede versie. Ook de touwtjes werden vervangen door een riem en de ooggaten werden voorzien van nieuwe glazen. Dit was de laatste versie die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gefabriceerd door de Duitsers.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Lederschutzmaske"
Personal tools