/** * */

Langhof Farm

Chateau Langhof voor de oorlog
Enlarge
Chateau Langhof voor de oorlog

Langhof Farm wordt ook wel eens Lankhof Farm genoemd en ligt langs de weg Ieper-Rijsel, iets verder dan Bedford House Cemetery. Bedford House Cemetery ligt op grondgebied van Zillebeke, Langhof Farm ligt op het grondgebied van Zillebeke en Voormezele.

Oorsprong

Langhof farm dankt zijn benaming aan "Château de Langhof", een herenhuis dat vanaf de 17e eeuw werd gebruikt door bankier Destamaudt, gelegen op grondgebied van Voormezele. Het gebouw in Lodewijk XV-stijl, lag op een kunstmatig eiland omringd door water, en was toegankelijk via twee stenen bruggen als een middeleeuwse burcht. Toen bankier Destamaudt in 1725 stierf, werd het herenhuis bewoond door graaf François Mombrey, die in 1712 stierf, en opgevolgd werd door graaf Charles Pattyn de Patin, die stierf in 1763. Later werd het herenhuis door de toenmalige burgemeester van Voormezele, Joseph Jacques Benoit de Patin bewoond. Hij bouwde het herenhuis om tot kasteel. Het gebouw zou tijdens de Eerste Wereldoorlog in de frontlinie liggen. De statige woonst diende soms als onderdak voor familieleden of vrienden van de adellijke familie de Codt uit Ieper, die het kasteel toen in bezit had. Daar werkten ook een kokkin, een huishoudster, een koetsier en een hovenier. De hovenier werkte in de nabij gelegen boerderij achter het kasteel, die op het grondgebied van Zillebeke lag. Andere huurders waren leden van de familie Hynderick en Rousseau, nijveraar (industrieel) uit Armentières. De laatste eigenaar was Albert Vercruysse, geboren in 1851 en overleden in 1923. Hij gebruikte het kasteel als zomerverblijf samen met zijn vrouw Marie van der Straeten.

Eerste Wereldoorlog

De zeven C-type shelter bunkers op het kunstmatige eiland met de heropgebouwde Langhof Farm
Enlarge
De zeven C-type shelter bunkers op het kunstmatige eiland met de heropgebouwde Langhof Farm

De Britse eenheden konden in oktober 1914 standhouden langs de oevers van het kanaal Ieper-Komen, dat wat verderop lag. Het kasteel werd gebruikt als vesting met loopgraven gebouwd naar de stellingen langs het kanaal dat ten zuiden lag van het kasteel. Tijdens de Eerste Slag om Ieper hielden de Duitsers op 22 november 1914 stand in de Palingbeek en voor Sint-Elooi. Maar het kasteel werd met de grond gelijk gemaakt door de Duitse artillerieaanvallen. Tijdens de Mijnenslag bij Mesen tussen 7 en 14 juni 1917, konden de Britten enkele kilometers terreinwinst maken en oprukken tot de spoorwegberm van Hollebeke en de Palingbeek veroveren. Langhof werd voorlopig veiliggesteld.

Op het kunstmatige eiland bouwde de Britse 153th Field Artillery Company Royal Engineers in november 1917 zeven C-type shelter bunkers, die gebruikt zouden worden door de artilleriebrigade. De bunkers werden gebouwd met "Elephant Plates" (gegolfde stenen platen) waarop beton gegoten werd. Ook werden de brokstukken van het kasteel gebruikt tijdens de bouw. Het werk werd in januari 1918 beëindigd door de 4th Field Company Australian Engineers. Op 10 november 1917 (Derde Slag om Ieper) bevrijdden de Britten Hollebeke. Maar het tij keerde. De Duitsers konden tijdens de Voorjaarsoffensief in 1918 standhouden en alle verloren gebied heroveren. Op 25 april 1918 dreven de Duitsers de Britten terug tot net voor Langhof, die dat na drie dagen van plaatselijke gevechten uiteindelijk moesten prijsgeven. De Duitsers rukten op tot een paar kilometers van Ieper zodat Hellfire Corner en Zillebeke Vijver in Duitse handen vielen. Vanaf 28 september 1918 werd de omgeving van Ieper bevrijd, gevolgd door de Wapenstilstand.

Na de oorlog

Het kasteel werd niet herbouwd. De zeven bunkers bleven en worden sindsdien als beschermd monument beschouwd. De nabij gelegen hoeve werd wel herbouwd.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Langhof_Farm"
Personal tools