/** * */

Langemark

Logo van de regio Langemark-Poelkapelle
Enlarge
Logo van de regio Langemark-Poelkapelle

Langemark is een dorp in West-Vlaanderen. Het bestaat al sinds ongeveer 450 n.C. Het is altijd een klein centrum in de Westhoek gebleven. In de dorpskern wonen ongeveer 5000 inwoners. Bij Langemark horen ook nog twee wijken: Madonna en Sint-Juliaan. In 1971 fusioneerde Langemark met Bikschote en in 1977 met Poelkapelle.

Inhoud

Oorlogsgeschiedenis

Rue de la Station (Stationstraat) in 1905 met de St.Pauluskerk als achtergrond
Enlarge
Rue de la Station (Stationstraat) in 1905 met de St.Pauluskerk als achtergrond

Langemark is vooral bekend om zijn Duitse Militaire Begraafplaats, het "Studentenfriedhof" uit de Eerste Wereldoorlog. In deze oorlog had Langemark zwaar te lijden, het lag namelijk pal op de frontlijn. Er bleef niets van overeind.

Onder de schrijfwijze Langemarck is het dorp vooral gekend in de Franse en Britse krijgsgeschiedenis vanwege de veldslagen in november 1914. In Duitsland ontstond een ware mythe rond het woord Langemark na valse zegebulletins van het leger over heldhaftige gevechten van jonge Duitse soldaten. De gevechten hadden eerder plaatsgevonden tussen Noordschote en Bikschote maar Langemark was gekozen omdat dat zo Duits klonk. In de Duitse scholen werden de helden van Langemark vereerd en er werden gedenkdagen gehouden en monumenten opgericht. Adolf Hitler, die nog bij Ieper gestationeerd geweest was, nam deze heldenverering over en noemde zichzelf ook een Langemarck-strijder.

Op 22 april 2005 was het precies 90 jaar geleden dat in deze gemeente, en dit voor het eerst in de wereldgeschiedenis, op grote schaal een chemische aanval werd uitgevoerd. De Duitsers gebruikten chloorgas dat met de wind mee dreef in de richting van de geallieerde troepen. Verrast door het succes grepen de Duitsers echter niet de kans om door te stoten en zo Ieper in te nemen.

Bezienswaardigheden

Ruïnes van Langemark tijdens de Eerste Wereldoorlog
Enlarge
Ruïnes van Langemark tijdens de Eerste Wereldoorlog

Begraafplaatsen

Links

Gemeentelijke website Langemark-Poelkapelle

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Langemark"
Personal tools