/** * */

Kugelhandgranaten

Kugelhandgranate Mod. 1913 in het Memorial Museum Passchendaele.
Enlarge
Kugelhandgranate Mod. 1913 in het Memorial Museum Passchendaele.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger verschillende soorten handgranaten. De meest voorkomende waren de Stielhandgranate, de eerste stokhandgranaat van het Duitse leger. Andere soorten waren de Discushandgranaten (ook bekend als de Schildkröte-handgranaten), Eierhandgranaten of de Egg en de Kugelhandgranaten.

Inhoud

Kugelhandgranate Uhrwerks-zünder

De Kugelhandgranate Uhrwerks-zünder, afgekort als Khgr U.z., was de aller eerste Kugelhandgranate die werd geproduceerd. Het was een ijzeren bal zonder fragmenten met een koperen koker in de granaat met daarop een koperen plaatje. De ontsteking was mechanisch, namelijk een klok die in de koker zat met kruit. Men draaide aan een pin bovenaan om het aantal seconden in te stellen en lieten de granaat zo activeren.

Kugelhandgranate Model 1913 a.A.

De Kugelhandgranate Model 1913 altere Art, afgekort als de Khdgr13 a.A..

Kugelhandgranate Model 1913 n.A.

De Kugelhandgranate Model 1913 neuere Art, afgekort als de Khdgr13 n.A., was een ronde ananasvormige handgranaat gefabriceerd in 1913. Na het exploderen kon de granaat in 80 stukken uit elkaar spatten. Door de bronzen ontsteker ontplofte de granaat na zeven seconden omdat brons een trage overdrachtsnelheid bezit. Latere modellen van de Kugelhandgranate Mod. 1913 werden voorzien van een ontsteker die na vijf seconden explodeerde. De handgranaat werd bij het begin van de oorlog ingezet. Het voordeel aan deze handgranaat was dat de ontsteker ongevoelig was voor vocht en geen detonator vereiste. Met een hoogte van 100 mm en een breedte van 80 mm en een 8 mm dik ijzeren lichaam, had de granaat een gewicht tot 1 kg met maar liefst 45 gram aan zwart buskruit wat al gauw het nadeel bleek te zijn. Een goede werper kon de granaat slechts 15 meter ver gooien wat weinig effectief was.

Kugelhandgranate Model 1915 n.A.

Kugelhandgranate Mod. 1915 Neuer Art in het Memorial Museum Passchendaele.
Enlarge
Kugelhandgranate Mod. 1915 Neuer Art in het Memorial Museum Passchendaele.

De Kugelhandgranate Model 1915 neuere Art, afgekort als de Khdgr15 n.A., was een vierde variant van de Kugelhandgranate Mod. 1913 gefabriceerd vanaf 1915. Het lichaam werd aangepast en dat vergemakkelijkte de fabricage. Zo werden de vierkante blokjes vervangen door rechthoekige blokken die in het midden verticaal liepen en boven en onderaan rond de granaat. In feite was er zeer weinig aangepast. Beide Kugelhandgranaten waren te zwaar voor gebruik met de hand. Een andere mogelijkheid was een katapult die de granaat kon werpen tot 300 meter. Met een hoogte van 100 mm en een breedte van 80 mm had ook deze granaat een gewicht tot 1 kg met eveneens 45 gram aan zwart buskruit.

Beide varianten bleken te zwaar te zijn zodat men al gauw overging op lichtere modellen zoals de Stielhandgranate.

Onderdelen

  • 1 beveiligingspin
  • 2 mantel
  • 3 tondel
  • 4 ijzeren lichaam
  • 5 kruitkamer
  • 6 ontsteking
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Kugelhandgranaten"
Personal tools