/** * */

Kobarid Museum

Gelegen in Kobarid (Caporetto, Karfreit).

het museum tijdens de oorlog.
het museum tijdens de oorlog.


Het museum laat aan de hand van een nieuwe film zien hoe de twaalfde Isonzo slag in elkaar zat. Deze is helder en goed te volgen. Meld bij de receptie in welke taal je de film wilt zien, voor kleine groepjes hebben ze namelijk een apart zaaltje waar ze de film laten zien in de gewenste taal. In de grote zaal draait voornamelijk de Sloveense versie.

Men verkoopt er ook boeken, vooral in de Sloveense en Italiaanse taal. Dit is de streek van Rommel en Hemmingway, dus vooral hun boeken zijn onder de aandacht. Opgelet: de beste boeken staan achter de kassa, in het kantoortje. Daar mag je gewoon naar binnen om te kijken. En geef even aan dat je een nieuw exemplaar uit de doos wilt als je daar een boek koopt.

Het museum tegenwoordig
Het museum tegenwoordig

Uiteraard beschikt het museum over veel wapens, alsook een veldaltaar en een verzameling indrukwekkende foto's. Het museum deed in de oorlog onder andere dienst als Italiaans hoofdkwartier totdat in de 12e slag de Oostenrijks-Hongaarse troepen samen met de Duitsers het dorp innamen. De Italianen hadden in 1915 Kobarid al redelijk snel veroverd. Vooral de grote reliëfmaquette, waarop de lijnen van de legers en hun aanvoerroutes staan, is de moeite waard .

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Kobarid_Museum"
Personal tools