/** * */

Kleinflammenwerfer

Duitse eenheid met de Kleif
Enlarge
Duitse eenheid met de Kleif

De Kleinflammenwerfer (kleine vlammenwerper) is ook wel bekend als de "Kleif". Het is de eerste Duitse vlammenwerper in de militaire geschiedenis. Evenals de Grossflammenwerfer ("Grof") is de Kleinflammenwerfer een ontwerp van Richard Fiedler. Beide werden getest in 1901.

Kenmerken

De Kleinflammenwerfer was een zeer eenvoudige vlammenwerper die door één persoon bediend kon worden en bestond uit vijf delen. Een cilindervormige tank werd opgehangen aan de rug van de soldaat en gevuld met olie. Aan deze brandstoftank werd een cilindervormige tank bevestigd die voorzien werd van lucht- en kooldioxide of stikstof voor het uitspuwen van de brandstof. Vervolgens werd er een slang aangebracht waar de brandstof door werd geperst. Aan het einde van de slang werd een handgreep bevestigd die voorzien werd van een buis met een ontstekingsapparaat. Hierdoor ontstond een vlam van brandende olie die een bereik kon halen tot 18 meter.
Het wapen werd voor het eerst ingezet op 26 februari 1915 tegen de Franse troepen bij Verdun. Op 30 juli 1915 werd de Kleif voor het eerst gebruikt in een georganiseerde aanval tegen Britse loopgraven bij Hooge, waar de linies niet meer dan 4.5 meter uit elkaar lagen. In 1917 werden de Kleinflammenwerfer en de Grossflammenwerfer vervangen door het Wechselapparat.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Kleinflammenwerfer"
Personal tools