/** * */

Kasteel Mahieu

Het Kasteel Mahieu was een kasteel gelegen op het huidige golfterrein van Hollebeke, terwijl het kasteel op grondgebied Voormezele stond! Het staat bekend met de Duitse benaming Bayernschloß', maar vooral door de Britse benaming White Chateau (let op dat je niet vergist met de Herenthagekasteel langs de Meenseweg!).

Het kasteel werd gebouwd als zomerverblijf tussen 1901 en 1905, door de broeders en Armentiërse textielbaronnen Mahieu, op de plaats waar zich een kasteelgebouw bevond dat in 1834 werd opgetrokken in rode baksteen. Het uiterst luxueuze gebouw, in witte natuursteen, werd ontworpen door René Sergent en werd in 1905 ingehuldigd met een groot feest die veertien dagen duurde! Het kasteel lag in een 60 ha grote kasteelpark waardoor de Palingbeek vloeide. In het domein bevonden er vijf bruggen die over de beek liepen. Er waren drie ingangen die een beeld lieten ontwikkelen hoe luxueus het gebied was, dankzij de luxueus poort met aan beide zijden beeldhouwwerken en een stalen luxueus poort. Bij de ingangen zelf bevond de woning van de huisbewaarder op het domein.

Toen de oorlog uitbrak, kwam het kasteel in oktober 1914 in de vuurlinie terecht. Ondertussen bevonden de gebroeders Mahieu zich in de strijd. De Beierse troepen konden het kasteel veroveren waarna het in Duitse handen bleef tot 7 juni 1917, de dag van de grote Mijnenslag (Slag om Mesen). Vandaar de benaming Bayernschloß. Tot april 1918 bleef het kasteel in Britse handen, toen de Duitsers het tijdens het Duits lenteoffensief van 1918 terug konden veroveren. Tot 28 september bleef het kasteel in Duitse handen toen ze werden verdreven uit de regio met 11 november als antwoord. Na de oorlog werd het gebied gegeven aan een neef van de gebroeders die tijdens de oorlog sneuvelden. Auguste Mahieu sneuvelde in Verdun op 22 november bij Meuse op 29-jarige leeftijd, terwijl Michel Mahieu op 27-jarige leeftijd tijdens de nacht van 2 op 3 mei 1918 tijdens een bombardement neerstortte met zijn vliegtuig achter de vijandelijke linies. Hij overleefde de crash maar zou vervolgens alsnog zijn omgekomen door een kogel in de nek in de Somme.

De nieuwe eigenaar liet het kasteel niet opbouwen en maakte van het domein een golfterrein met een golfclub. Ter nagedachtenis liet hij enkele brokstukken van het kasteel liggen en liet een monument maken van de brokstukken die de broeders herdenken. Op het domein zelf ligt nog de resten van een Duitse bunker en een mooi intacte Australische observatiebunker. Het monument en de bunker kunnen bezichtigd worden, na overleg met de eigenaars.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Kasteel_Mahieu"
Personal tools