/** * */

John Cornwell

Jack Cornwall en de HMS Chester
Enlarge
Jack Cornwall en de HMS Chester

John Travers Cornwell is ook bekend als Jack Cornwell. John werd geboren op 8 januari 1900 in Leyton (nu tot Groot Londen behorend). Hij was het derde kind van Eli en Alice Cornwell en was matroos op de lichte kruiser HMS Chester. John/Jack werd onderscheiden met het Victoria Cross. Sinds zijn dienst bij de marine staat John bekend als "Boy Cornwell".

Inhoud

Biografie

Nadat het gezin verhuisd was naar East Ham trad John toe tot de "Scout Association", de padvinders, die hij echter op 14-jarige leeftijd verliet. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging zijn vader (ex-soldaat) vrijwillig in dienst en vocht in Frankrijk onder bevel van Lord Kitchener, de beroemde generaal over wie slager Jack Jones uit de tv-serie "Dad's Army" zo pakkend kon vertellen. De oudere broer Arthur werd geplaatst bij een infanterieregiment in Vlaanderen. In oktober 1915 trad John zonder toestemming van zijn vader (wat wel merkwaardig was, hierover doen verschillende verhalen de ronde) toe tot de Royal Navy. Hij volgde zijn opleiding op Keynham Naval Barracks bij Plymouth. Op Paasmaandag 1916 vertrok John naar de marinebasis Rosyth (bij Edinburg in Schotland) en werd geplaatst op de HMS Chester.

Heldendaad

Gedenksteen op het Manor Park Cemetery ter herdenking voor Cornwell
Enlarge
Gedenksteen op het Manor Park Cemetery ter herdenking voor Cornwell

Tijdens de Slag bij Jutland, die in Nederland meestal de "Slag voor het Skagerrak" wordt genoemd, werd de HMS Chester geraakt door granaten afkomstig van kruisers van de 2de Duitse verkenningsgroep en vloog in brand. In de chaos die onstond bleef er op de Chester één kanon vuren. Het werd bediend door Jack Cornwall, 16 jaar en vier maanden oud. Zijn kameraden lagen dood om hem heen. Jack was dodelijk gewond, maar bleef vuren tot hij stierf. Postuum werd hem het Victoria Cross toegekend.

Op het Manor Park Cemetery in Essex staat een gedenksteen ter herdenking aan Cornwell.

Vraagtekens

Het toekennen van het Victoria Cross wordt door een aantal mensen uitgelegd als politieke propaganda. Het argument dat gebruikt wordt is dat het voor een jongen van 16 onmogelijk moet zijn geweest om in zijn eentje een kanon te laden, te richten en te vuren. Temeer daar het bedienen van scheepsgeschut geen sinecure is. Let vooral op de korte tijd tussen het inschepen en het tijdstip van de zeeslag (31 mei 1916). Meestal begint een jongmaatje als Jack/John Cornwell was, met dekzwabberen of iets dergelijks. De historische waarheid van dit "verhaal" moet dan ook ten zeerste worden betwijfeld. Maar geschiedenis bestaat nu eenmaal voor een groot gedeelte uit gebeurtenissen, die nooit hebben plaatsgevonden, maar die op den duur een eigen leven zijn gaan leiden, en dit is er waarschijnlijk ook zo één.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/John_Cornwell"
Personal tools