/** * */

Jaroslav Hasek

Jaroslav Hasek
Enlarge
Jaroslav Hasek

De journalist en schrijver Jaroslav Hasek werd geboren in Praag op 30 april 1883. Hij creëerde de beroemde romanfiguur van de brave soldaat Svejk. Hij flirtte tussen 1904 en 1907 enige tijd met anarchisme en schreef veel satirische stukjes over de toenmalige politiek. Hij leerde de schilder Josef Lada kennen, met wie hij nauw bevriend zou blijven en die Haseks literaire werk zou illustreren. Hij was in die en latere jaren vaak zonder vaste baan en woonplaats, praktisch een randfiguur, een bohémien, en vooral een groot drinker. In 1912 publiceerde hij een verhalenbundel, waarin al een brave soldaat Svejk figureert.

In 1915 meldde hij zich als vrijwilliger voor het Oostenrijks-Hongaarse leger. Hij maakte er veel mee dat hij later gebruikte in zijn roman De lotgevallen van de brave soldaat Svejk in de wereldoorlog. Zo diende hij zelf in het 91ste Infanterieregiment dat aan het oostfront moest vechten. Aan het oostfront echter liep hij vrijwel meteen over naar de Russen. Daar sloot hij zich na de Oktoberrevolutie van 1917 aan bij de Bolsjewieken.

Als lid van de communistische partij keerde hij in 1920 terug in Praag, waar net een linkse coup mislukt was. Hasek bevond zich in een omstreden en vrij hachelijke positie en verviel daardoor weer in zijn oude, ongeregelde, met drank overgoten levensstijl. In die tijd vatte hij het plan op voor een oorlogsroman, met als hoofdpersonage de soldaat Svejk. De uitgave van deel 1, met illustraties van Lada, werd al snel een succes en hij schreef verder aan de volgende delen. Met zijn gezondheid ging het echter steeds slechter en op 3 januari 1923 stierf hij in Lipnice nad Sázavou aan tuberculose, zonder deel 4 te hebben kunnen voltooien.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Jaroslav_Hasek"
Personal tools