/** * */

Zillebeke (B), Hooge Crater Cemetery

(Doorverwezen vanaf Hooge Crater Cemetery)
Hooge Crater Cemetery in 1919
Enlarge
Hooge Crater Cemetery in 1919
Kasteel t'Hooghe voor en na de beschietingen, door Robert Anthony.
Enlarge
Kasteel t'Hooghe voor en na de beschietingen, door Robert Anthony.
Hooge Crater Cemetery ligt in Zillebeke langs de weg Ieper-Menen. Het is een begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission en ligt op de zuidflank van de heuvel. Hooge Crater Cemetery werd vernoemd naar de heuvel 't Hooghe waar vroeger een kasteel (Kasteel t'Hooghe) stond dat tijdens de oorlog totaal werd verwoest.

Inhoud

Kasteel t'Hooghe

Hooge Crater in 1915
Enlarge
Hooge Crater in 1915
Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance
Enlarge
Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance

Het bosrijke Zillebeke telde voor de Eerste Wereldoorlog vijf kastelen, verscholen in het groen. Een daarvan was kasteel t'Hooghe. Na aanleg van de weg Ieper-Menen burggraaf Charles-Antoine Carton de Winnezeel het kasteel bouwen. Het kreeg heel wat eigenaren. In 1849 erfde Louise Huyghe de Peutevin het domein. Ze huwde later met baron Jules de Vinck. In 1888 kwam hun zoon baron Gaston de Vinck er wonen. In 1896 liet baron Gaston de Vinck achter zijn kasteel diverse bijgebouwen neerzetten: o.a. werkplaatsen, een orangerie en een serre. Het kasteel incl. bijgebouwen had een lengte van 100 meter. Op het domein stond ook een kunstenaarshuis, bekend als "Maison des Artistes", aan jonge kunstenaars werd geschonken in ruil voor hun werkstukken. Het kasteel, gelegen o pde frontlinie, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als hoofdkwartier. Op 31 oktober 1914 werd het kasteel, waar zich de Britse 1st en 2nd Division bevonden, beschoten door de Duitse artillerie . Eén officier kwam ongedeerd uit de ruïne, de anderen hadden minder geluk. Bevelhebber van de Britse 1ste Divisie Generaal Lomax werd zwaargewond. Hij werd overgeplaatst naar Engeland waar hij aan zijn verwondingen overleed. Zes andere officieren, waaronder de kolonels Kerr en Percival van de 1ste Divisie en Generaal Monro en Luitenant Col. Paley van de 2de Divisie, waren op slag dood en werden bijgezet op het Ypres Town Cemetery Extension. Ook waren er nog twee andere hogere officieren op slag gedood en werd het hoofdkwartier verplaatst naar kasteel White Château in Voormezele.

Britse sappeurs aan het werk in de mijngangen onder Hooge om later te exploderen.
Enlarge
Britse sappeurs aan het werk in de mijngangen onder Hooge om later te exploderen.Gedurende 24 mei tot 3 juni 1915 werd het kasteel verdedigd tegen vijandelijk vuur en in juli 1915 lieten de tunnelgravers van de 3rd Division mijngangen ontploffen waardoor een grote mijnkrater ontstond aan de noordkant van de weg. De Duitsers konden op 30 juli het kasteel veroveren maar op 9 augustus heroverde de 6th Division het kasteel en de mijnkrater. Op 6 juni 1916 kwam het kasteel weer in Duitse handen, maar op 31 juli 1917 werd het heroverd door de 8th Division. In april 1918 heroverden de Duitsers opnieuw het kasteel maar op 28 september 1918 heroverde de 9th Scottish en 29th Division het kasteel dat nu tot het einde Eerste Wereldoorlog in hun handen bleef. Het kasteel was totaal verwoest. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel niet herbouwd.


Hooge Crater Cemetery

kaartje van de omgeving tijdens de aanval op Hill 62, Hooge Crater Cemetery, Mount Sorrel en Sanctuary Wood
Enlarge
kaartje van de omgeving tijdens de aanval op Hill 62, Hooge Crater Cemetery, Mount Sorrel en Sanctuary Wood
Overzicht van de begraafplaats
Enlarge
Overzicht van de begraafplaats

Op initiatief van de Burial Officer van de 7th Division werd de begraafplaats begin oktober 1917 aangelegd. Plot I, bestaande uit rijen van A tot D, bestond uit 76 graven. Ze werd na de Eerste Wereldoorlog uitgebreid door de ontruiming van kleinere begraafplaatsen uit de slagvelden van Zillebeke, Zandvoorde en Geluveld en door de concentratie van geïsoleerde graven. Er rusten 5923 Commonwealth-doden, waarvan 3578 niet-geïdentificeerden, op deze begraafplaats: Verenigd Koninkrijk 5182; Canada 105; Australië 513; Nieuw-Zeeland 121; alsmede enkele overige Commonwealth-soldaten. Onder hen Lieutenant Wilfred Evelyn Littleboy van de 16th Division Royal Warwickshire Regiment en Private Bugden Patrick van de 31st Australian Infantry, A.I.F. De begraafplaats heeft een oppervlakte van 14263 m².

Private Bugden Patrick

Private Bugden Patrick
Enlarge
Private Bugden Patrick

Private Patrick Joseph Bugden van de 31st Australian Infantry (A.I.F) geboren op 17 maart 1897 in South Gundurimba, New South Wales was de zoon van Thomas Bugden en Annie Bugden. Zijn vader overleed toen Bugden 6 was en later hertrouwde zijn moeder. Hij studeerde aan de Gundurimba Public School en in de kloosterschool in Tatham. Later werkte hij voor zijn stiefvader als barman in de Federal Hotel in Alstonville. Als "private" werd hij opgeleid in Enoggera Queensland en in september sloot hij zich aan bij het 31ste bataljon in de slagvelden van Ieper. Op 26 september nam het bataljon deel aan de tweede fase van de Slag van Polygon Wood. Hij kreeg het Victory Cross omdat hij groepjes door het vijandelijke mitrailleurvuur leidde. Hij schakelde met een handgranaat granaat een machinegeweernest uit en nam een heel garnizoen gevangen. Bugden sneuvelde op 28 september 1917 en rust op het Hooge Crater Cemetery VIII. C5.

Hooge Crater Museum
Enlarge
Hooge Crater Museum

Hooge Crater Museum

Op de heuvel net voor de Hooge Crater Cemetery ligt een gerestaureerde kleine kapel: Hooge Crater. In deze kapel bevindt zich een museum. Sedert 1994 toont dit museum wapens, uitrustingen, levensgrote reconstructies van oorlogtaferelen en foto's die verband houden met de gebeurtenissen op deze heuvel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er bevindt zich een gebrandschilderd raam dat de brandende belforttoren van Ieper toont die op 22 november 1914 in lichter laaie stond. Het kleine museum is van dinsdag tot zondag open. Enkel op maandag gesloten.

Weetje

Wist u dat de naam Hooge niet afkomstig is uit de Eerste Wereldoorlog? Op de kaart De Zaal en Kasselrij Ieper uit MDCXXXXI (1641) staat Hooge vermeld als Hoogeziecken met daarboven Wielke (Wieltje).

Externe links

Hooge Crater Museum met meer informatie ivm prijzen en openingsuren

Personal tools