/** * */

Hellfire Corner

Hellfire Corner tijdens de Eerste Wereldoorlog
Enlarge
Hellfire Corner tijdens de Eerste Wereldoorlog
Hellfire Corner in april 2009. De fotograaf staat aan de Britse zijde, kijkend naar Hill 62, Hooge waar de Duitsers bevonden. Links, bij het  verkeersbord voor de voorrangsweg, staat de Demarcatiepaal N°19.
Enlarge
Hellfire Corner in april 2009. De fotograaf staat aan de Britse zijde, kijkend naar Hill 62, Hooge waar de Duitsers bevonden. Links, bij het verkeersbord voor de voorrangsweg, staat de Demarcatiepaal N°19.

Hellfire Corner was de benaming voor het kruispunt "Kruiskasseide" op de Meenseweg, tussen de huidige stadsrand van Ieper en het Hooge, waar spoorlijn 64 (Sinds 17 mei 1953 niet meer gebruikt, later verhard en hedendaags gebruikt als auto- of fietsweg) zich bevond en de Meenseweg kruiste. Heden ten dage bevindt zich daar de grootste rotonde van Ieper, de rotonde waar de wegen Meenseweg, Zuiderring, Maaldestedestraat en de Kruiskalsijdestraat samen komen. (Niet te verwarren met Shrapnel Corner dat zich ten zuiden van Ieper bevindt op de Rijselseweg waar de huidige spoorlijn 69 de Rijselseweg kruist) . De spoorlijn had een strategische functie en was hierdoor ook een strategisch doelwit voor de Duitsers. De Duitsers waren gelegen op hogere gebieden, zoals Hill 62, Hooge en de Railway Wood. Hierdoor hadden de Duitsers een goed zicht op het kruispunt en beschoten dat ook voortdurend. De Britten gaven het al gauw de benaming "Hellfire Corner" (Hellevuur Hoek). Om deze reden werden de gewonden niet hier behandeld, maar verderop zoals op de Menin Road South Military Cemetery. Vandaag vindt u niets meer terug van Hellfire Corner, uitgezonderd Demarcatiepaal N°19 en wat verderop in de Zillebekevoetweg een kleine Britse C-type shelter bunker.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Hellfire_Corner"
Personal tools