/** * */

Hebel Modell 1894

(Doorverwezen vanaf Hebel Model 1894)
De Hebel Modell 1894
Enlarge
De Hebel Modell 1894
Hebel Modell 1894
Omschrijving: Duits seinpistool
Ontworpen door:
Gebouwd door: Greifelt, Fritz Langueyage en J.G Anschütz
Ontwerpjaar: wellicht 1893
Bouwjaar: 1894-1918
Totale lengte:
Lengte loop: ruim 90 mm
Gewicht:
Kaliber: 26,5 mm
Magazijncapaciteit 1 patroon.
Vuursnelheid:
Koeling: luchtgekoeld
Gebruik: Duitsland
In dienst: 1894-1945
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) Geen

De Hebel Modell 1894 was een Duits seinpistool dat tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Het behoorde tot een van de beste seinpistolen van het Duitse leger uit de Eerste Wereldoorlog. De Hebel was zeer nauwkeurig, robuust en gaf weinig terugslag. Zoals ieder seinpistool uit die tijd had de Hebel geen magazijn en moest na ieder schot geladen worden. De Hebel werd gebouwd door verschillende fabrikanten: Greifelt (Gemarkeerd als G.& Co), Fritz Langueyage (Gemarkeerd als F.L) en J.G Anschütz (Gemarkeerd J.G.A). Hierdoor waren er drie verschillende varianten met elk een andere lengte van de loop. De standaardvariant had een loop van ruim 9 cm lang met 26 mm kaliber. Het projectiel kon 8 tot 10 seconden licht geven.

Duitsland had een complex systeem van lichtsignalen en kleuren waarmee het mogelijk was om over grotere afstanden te kunnen blijven communiceren. Niet alleen aanvals- en verdedigingssignalen werden doorgegeven, maar het was mogelijk om complete statistieken en rapporten over te seinen.

Het seinpistool ging op 30 april 1894 in productie en werd in hetzelfde jaar in dienst genomen. Toen de oorlog in 1918 eindigde, werd de productie gestaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vooral Heeresmodell 1928 en Leuchtpistole 42 (LP42) gebruikt. Toch werd de Hebel weinig ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er bestaan varianten die zijn omgebouwd voor andere doeleinden, zoals traangasgranaatwerpers, lijnwerpers en zelfs granaatwerpers.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Hebel_Modell_1894"
Personal tools