/** * */

Hanriot HD.1

Boven: het toestel van de Franse piloot Charles Nungesser.Onder: een illustratie van Willy Coppens met zijn HD.1 tijdens de jacht op een Drache.
Enlarge
Boven: het toestel van de Franse piloot Charles Nungesser.
Onder: een illustratie van Willy Coppens met zijn HD.1 tijdens de jacht op een Drache.
Hanriot HD.1
Omschrijving: Franse tweedekker
Gebouwd door: Hanriot & Società Anonima Nieuport-Macchi
Bouwjaar: 1916-1919
Functie: Jachtvliegtuig
Max. snelheid: 184 km/u
Motor (type / vermogen): 1× Le Rhône 9J rotatiemotor / 110 pk (82 kW)
Plafond: 6000 m
Actieradius: 360 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,70 m / 5,82 m / 2,94 m; 18,21 m²
Gewicht: 446 kg (leeg), 652 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2x gesynchroniseerde Vickers machinegeweren.
Aantal gebouwd: Rond de 1200 (inclusief de Italiaanse productie)
Gebruik: Franse, Italiaanse, Belgische, Amerikaanse & Zwitserse luchtmacht. Paraguay & Ecuador.
Bijzonderheden:

De Hanriot HD.1 was een Frans gevechtsvliegtuig dat bekend werd door Willy Coppens. Het was het allereerste toestel dat werd gebouwd door de Franse firma Hanriot en werd ontworpen door Emile Dupont. Het toestel werd in de zomer van 1916 in productie genomen.

De HD.1 was een uiterst compact en wendbaar eenpersoons-jachtvliegtuig. Maar door de SPAD S.VII, die ook al in productie was genomen, kreeg de HD.1 weinig vlieguren bij de Fransen. Hij werd overgenomen door Italië en gebouwd door de Società Anonima Nieuport-Macchi, nu bekend als de Alenia Aermacchi S.p.A.. 125 toestellen werden in 1917 geleverd aan de Italiaanse luchtmacht. Maar daar bleef het niet bij; nog 706 werden geleverd in 1918 en nog eens 70 in 1919.

De HD.1 werd ook gebruikt door de Belgische luchtmacht. 79 toestellen werden in gebruik genomen vanaf augustus 1917. De twee bekende Belgische azen die met het toestel vlogen, waren de Meulemeester en natuurlijk ook niemand minder dan top aas Willy Coppens. De HD.1 bleef in dienst tot halverwege de jaren 20, in zowel Italiaanse als Belgische dienst. Zwitserland kocht 16 toestellen van de Italianen die tot de jaren 30 in dienst bleven! Een toestel ging naar Ecuador, drie andere naar Paraguay. Ook Amerika nam de HD.1 in dienst. Hoe de toestellen daar presteerden, is niet bekend. Wel dat de Amerikaanse toestellen werden aangepast door de U.S. Naval Aircraft Factory voor gebruik op vliegdekschepen.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Hanriot_HD.1"
Personal tools