/** * */

Halberstadt D.V

Halberstadt D.V
Omschrijving: Duitse tweedekker
Gebouwd door: Halberstädter Flugzeugwerke of Halberstadt
Bouwjaar: 1916 - 1917
Functie: jachtvliegtuig
Max. snelheid: 185 km/u
Motor (type / vermogen): Argus As II 6-cilinder / 120 pk (89 kW)
Benz Bz III 6-cilinder / 150 pk (112 kW)
Plafond: 4125 m
Actieradius: 250 min
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,85 m / 7,30 m / 2,65 m; m²
Gewicht: kg (leeg), kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 1x Luft Maschinengewehr 08/15
Aantal gebouwd:
Gebruik: Duitse en de Ottomaanse luchtmacht.
Bijzonderheden:

De Halberstadt D.V was een Duits tweedeks jachtvliegtuig dat dienst deed tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de Duitse en de Ottomaanse luchtmacht.

Origine

De Halberstadt D.V was eigenlijk een verbeterde versie van zijn voorgangers, de D.I, D.II, D.III en D.IV. Alhoewel de D.IV de laatste versie was van de serie, vooraleer de D.V in onwtikkeling ging, werd de D.V ontwikkeld uit de D.III. De D.III verschilde qua uiterlijk niet van de D.II. De D.III was voorzien met een veel krachtiger 120pk zware Argus As II 6-cilinder. Later werd de D.III door een nog zwaardere 150pk zware Benz Bz III motor voorzien en hierdoor ontstond de D.IV waarvan slechts enkelen werden gebouwd. Eind 1916 waren de Halberstadt D.II en D.III verouderd en werden grotendeels teruggetrokken uit het westelijk front of verplaatst naar rustige sectoren.

Vergelijking met vorige modellen

De D.V was identiek aan de D.III, op de aangepaste rolroeren na. Het toestel was uitgerust met een Mercedes of Argus motor. Op de neus werd een gesynchroniseerd LMG08/15 voorzien; enkele exemplaren werden voorzien van twee machinegeweren.

Inzet

Vanaf 1916 werd de D.V in productie genomen door de Halberstädter Flugzeugwerke. Er zouden 50 á 55 toestellen werden gebouwd. In 1917 zouden nog eens 37 exemplaren zijn gebouwd. Deze laatste 37 stuks werden voorzien van een koeler, wat leidde tot meer gewicht en aldus slechtere prestaties. De toestellen met koeling waren bestemd voor de Ottomaanse luchtmacht, die streden in de warme woestijngebieden bij de Middellandse Zee. In de Duitse Luftstreitkräfte deed het toestel amper dienst aan de Westelijk front. Daar werd het in dienst genomen in 1916 maar ging daar weer uit dienst in 1917, door zijn slechte prestatie en de komst van de betere toestellen zoals de Fokker D.VII. Tot de Wapenstilstand deed het toestel nog dienst in het Midden Oosten.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Halberstadt_D.V"
Personal tools