/** * */

Fritz Haber

(Doorverwezen vanaf Haber)

Fritz Haber (9 december 1868 – 29 januari 1934) was een Duits chemicus. Zijn naam is vooral verbonden aan het Haber-Bosch proces, waarmee luchtstikstof kan worden gebonden als ammoniak. Dit proces is de basis van de kunstmestproductie en heeft grote invloed gehad op de productiviteit van landbouwgrond over de gehele wereld.

Hij kreeg er in 1918 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor.

Daarnaast heeft Haber veel tijd en energie besteed aan het onderzoek naar strijdgassen zoals chloor in de Eerste Wereldoorlog, en was hij ook de ontwikkelaar van het cyanideproduct zyklon B dat als insecticide werd gebruikt, maar later ook in de vernietigingskampen in de gaskamers. Aan de andere kant van het front werkte zijn Franse tegenhanger Victor Grignard aan soortgelijke chemische wapens.

Zijn vrouw, Clara Haber Immerwahr die het niet eens was met zijn werk aan de ontwikkeling van gifgassen, pleegde zelfmoord met zijn dienstwapen toen de promotie van Haber tot kapitein gevierd werd. De volgende dag vertrok Haber naar het oostfront om persoonlijk toezicht te houden op de inzet van gifgas tegen de Russen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fritz_Haber"
Personal tools