/** * */

Gun Carrier Mark I

Gun Carrier Mark I
Enlarge
Gun Carrier Mark I
Gun Carrier Mark I Supply
Enlarge
Gun Carrier Mark I Supply

De Gun Carrier Mark I was een Brits mobiel stuk geschut (een soort tank) dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet. Het gevaarte was het eerste van deze soort in de geschiedenis.

De Gun Carrier Mark I werd gebouwd, zoals uit de benaming valt af te leiden, met onderdelen van de Mark I. Het prototype werd door Metropolitan Cammell Carriage and Wagon (MCCW) gebouwd en gedemonstreerd en goedgekeurd in 1917. Het werd voorzien met een 60-pounder of een 6 inch houwitser. De productie liep van juni tot juli 1917 en het geschut werd onmiddellijk geleverd aan het leger. Slechts 48 stuks werden gebouwd. Twee van de 48 exemplaren werden voorzien van een kraan; daar werd de houwitser weggelaten en ingezet als de Gun Carrier Mark I Supply. Een tweede variant was de Gun Carrier Mark II, maar het ontwerp kwam niet verder dan de tekentafel. Geen enkel exemplaar bestaat nog.

Gun Carrier Mark I
Omschrijving: mobiel geschut
Ontworpen door:
Gebouwd door: Kitson and Company
Bouwjaar: juni en juli 1917
Lengte: 9,01 m (naarmate bewapening)
Breedte: 3,4 m
Hoogte: 2,75 m
Gewicht: 34 ton
Pantser:
Snelheid (op wegen): 6 km/h
Rijbereik:
Motor (type / vermogen): 150 pk Daimler Petrol motor
Bemanning: 4
Hoofdbewapening: 60-pounder of een 6 inch howitser
Secundaire bewapening:
Aantal gebouwd: 48
Gebruik: Verenigd Koninkrijk
Varianten: 2, Gun Carrier Mark I Supply en Gun Carrier Mark II


Britse militaire voertuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ken jij een voertuig dat niet in de tabel staat? Klik dan hier en ga in overleg om het voertuig toe te voegen aan de tabel. Wij danken je zeer!

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Gun_Carrier_Mark_I"
Personal tools