/** * */

Gruson 5.3cm L/24 Fahrpanzer

Fahrpanzer
Gebouwd door: Gruson
Bouwjaar:
Gewicht geschut: 2554 kg
Totale lengte:
Lengte loop:
Gewicht granaat:
Kaliber: 53 mm
Elevatiehoek: min 5° tot plus 10°
Traverse: {{{traverse}}}
Vuursnelheid: circa 30 schoten/minuut
Mondingssnelheid: 0 m/s
Bereik: afhankelijk van het soort granaat 400 m tot 3200m
Gebruik: Duitsland Bulgarije, Denemarken, Zwitserland, Roemenië en Griekenland
Bijzonderheden:

De Gruson 5,3cm L/24 Fahrpanzer, of de Fahrbare Panzerlafette, was een Duitse verrijdbare geschutskoepel die voorzien was van een 53 mm Gruson snelvuurkanon. Later werd de benaming gewijzigd in Fahrpanzer.

Het torentje vereiste maar een bezetting van twee man. Een goed getraind team kon 30 granaten afvuren per minuut. Dit zijn officiële gegevens, of een bemanning van twee man in de zeer kleine binnenruimte van het Fahrpanzer dit werkelijk kon is maar zeer de vraag. De Fahrpanzers werden vanaf 1890 in dienst genomen en werden toegepast in de Duitse forten bij de grens. Ze waren zeer kwetsbaar voor vijandelijke artillerie. Daarom werden de Fahrpanzers op een 60 cm breed spoor geplaatst. Als de vijand het fort bestookte, bevonden de Fahrpanzers zich in een bomvrije ruimte. Wanneer de vijand het vuren staakte, viel de vijandelijke infanterie aan en werden de Fahrpanzers uit de bomvrije ruimtes gehaald om de vijand te beschieten; samen met de infanterie van het fort zelf die uit zijn schuilplaatsen kwam. Vóór de Eerste Wereldoorlog kochten verschillende landen de Fahrpanzers. Wanneer de Duitsers hun forten en vaderland verlieten, werden de Fahrpanzers op wielen geplaatst (wat reeds in het originele ontwerp voorzien was: een speciale wagen met paardentractie) en met tractoren of met paarden verplaatst naar het slagveld. Vaak werden de Fahrpanzers in kuilen geplaatst, vooral aan het moerassige westfront, als anti-tank kanon. Doch in deze posities, waar ze niet in bomvrije schuilplaatsen konden teruggetrokken worden waren ze zeer kwetsbaar. Er waren aan het begin van de eerste wereldoorlog 200 fahrpanzers voorradig in Duitsland. Ook werden ze ingezet als strandverdedigingsgeschut, en op twee pantsertreinen.


Overigens werden fahrpanzers ook in andere landen gebruikt, zo kocht Bulgarije 30 fahrpanzers in 1892-1893. (ook Denemarken, Zwitserland, Roemenië(214 stuks), Griekenland kochten het aan, ook met 60mm en 37mm kanonnen) Servië maakte er 4 buit tijdens de balkanoorlogen. Een oude kataloog van Gruson toont de verschillende mogelijkheden die beschikbaar waren. Het is niet duidelijk of andere fabrikanten ook gelijkaardige Fahrpanzers produceerden of dat Gruson het monopolie erover had.


De Fahrpanzers waren als fortificatiemiddel verouderd toen (intrekbare) mitrailleurkoepels werden ontwikkeld. Ook werd hun rol als extra ondersteuning voor de fortificatie-infanterie overgenomen door machinegeweren in voorbereide gebetonneerde stellingen.

Personal tools