/** * */

Grigorovich M-5

De Grigorovich M-5 was de eerste in serie geproduceerde vliegboot in de Sovjet-Unie.
Enlarge
De Grigorovich M-5 was de eerste in serie geproduceerde vliegboot in de Sovjet-Unie.
Grigorovich M-5
Omschrijving: Verkennings- en trainingsvliegboot
Gebouwd door: Shchetinin
Bouwjaar: 1915
Functie:
Max. snelheid: 105 km/u
Motor (type / vermogen): Gnome Monosoupape rotatiemotor/ 100 pk (75kW)
Plafond: 3300 m
Actieradius: 4 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

13,62 m / 8,6 m / m;37,9 m²
Gewicht: 680 kg (leeg), 960 kg (max.)
Bemanning: 2
Wapensystemen: Een 7,62-mm Pulyemet maksima M1910 beweegbare voorwaarts vurende mitrailleur in de cockpit, ophangpunten voor lichte bommen onder de vleugels
Aantal gebouwd: meer dan 300
Gebruik: Finland, Rusland en Sovjet-Unie (na WW 1)
Bijzonderheden:


Dimitri Pavlovich Grigorovich werd in 1883 geboren en begon in 1913 aan een succesvolle ontwerpcarrière bij de firma Sjtsjetinin en Sjtsjerbakov in St. Petersburg. Na met succes de vliegboot van D.M. Aleksandrov gerepareerd te hebben, besloot hij een eigen bedrijf op te richten. Na de omwentelingen van 1917, waarbij de USSR ontstond, werd hij hoofd van de OMOS (afdeling experimentele constructie maritieme vliegtuigen).
De Grigorovich M-1 tweepersoons vliegboot met een Gnôme rotatiemotor van 37 kW (50 pk) met duwschroef verscheen in 1913. Het was in wezen de herstelde en verbeterde vliegboot van Aleksandrov. Het jaar erop bracht Grigorovich de Grigorovich M-2 uit met een 60 kW (80 pk)Clerget 7Z rotatiemotor en de Grigorovich M-3 met een Gnôme Monosoupape rotatiemotor van 75 kW (100 pk). De eerste echt succesvolle vliegboot was de Grigorovich M-4 (andere aanduiding ShchM-4), waarvan er vier in 1914-'15 werden gebouwdf voor de Russische marine. Twee werden er in de Oostzee en twee in de Zwarte Zee gestationeerd.

Debuut van de M-5.

De M-4 werd in 1915 opgevolgd door de M-5 (alternatieve aanduiding Shch-5), een vliegboot met twee vleugels van ongelijke spanwijdte met een dubbel stel vleugelstijlen en een enkelvoudig getrapte bootromp. De M-5 was van hout. De vleugels waren met linnen overtrokken. Achter de hak liep de romp uit in een dun staartboompje met een enkel kielvlak, dat met een ingewikkeld stel stijlen en spandraden op zijn plaats werd gehouden. De Gnôme Monosoupape motor was als duwmotor tussen de beide vleugels in gehangen. De vlieger en de copiloot zaten naast elkaar in een grote cockpit voor de vleugels. De waarnemer had een enkele mitrailleur. Er werden ongeveer 300 stuks van de M-5 gebouwd, waarvan de meeste dienst deden in de Oostzee en de Zwarte Zee, aanvankelijk bij de marine-luchtvaartdienst van het Tsjaristische Rusland en later bij beide partijen in de Russische Burgeroorlog. Enkele waren medio jaren twintig nog luchtwaardig. Het was een robuust en effectief ontwerp, dat verbazend goed was opgewassen tegen slecht weer.

Bron.

M-5

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Grigorovich_M-5"
Personal tools