/** * */

Gerard Leman

Gerard Mathieu Leman (Luik 8 januari 1851- Luik 17 oktober 1920) was een Belgische generaal.

In de vooroorlogse periode was hij verantwoordelijk voor de militaire opleiding van koning Albert I. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde hij het bevel over de Forten rond Luik. Leman was vastbesloten de Duitse opmars die zo belangrijk was voor het slagen van het Schlieffenplan zoveel mogelijk te vertragen.

Hij zette meer dan 18.000 arbeiders uit het Luikse in om verdedigingswerken aan te leggen. Tijdens een bezoek van een Belgisch minister aan de stad kreeg Leman van hem te horen dat de neutraliteit van België hierdoor in het gedrang zou komen. Leman was niet onder de indruk en zei dat België hem op zijn knieën zou bedanken als de oorlog zou uitbreken en als de oorlog er niet kwam ze hem zijn generaalssterren mochten afnemen.

Pas toen de Duitsers van 5 tot 16 augustus 1914 de Dikke Bertha tegen de forten inzetten werden ze uitgeschakeld en generaal Leman gevangengenomen. Hij werd gewond en bewusteloos van onder het puin van het Fort Loncin gehaald en verbleef tot het eind van de oorlog in gevangenschap in Duitsland. Leman stond erop dat het rapport vermeldde dat hij zich niet had overgegeven maar bewusteloos was bij de gevangenneming. Bij zijn terugkeer in België werd hij onthaald als een held.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Gerard_Leman"
Personal tools