/** * */

Gebruik van PDF

Over het gebruik van PDF-bestanden op deze Wiki.

Inhoud


Korte omschrijving

PDF-bestanden kunnen net als de afbeeldingen geupload worden op de Wiki. Maar om een PDF-bestand aan een artikel toe te voegen gaat net even anders dan bij een afbeelding. In dit artikel kun je lezen hoe je een PDF kunt uploaden naar de Wiki, hoe je het PDF-bestand kunt gebruiken en welke problemen zich eventueel kunnen voordoen.

Uploaden

Het uploaden van een een PDF-bestand gaat net als bij het uploaden van de afbeeldingen. Kies in het menu aan de linker kant, bij het onderdeel gereedschap de optie Upload. Je komt nu in een scherm terecht waar je drie velden ziet. Het eerste veld gebruik je om, in dit geval, de PDF op je harde schijf op te zoeken. In het tweede veld zet je de naam van de PDF, zoals deze op de wiki moet heten. En in het derde, optionele, veld kun je een korte omschrijving geven van het PDF-bestand.
Klik op upload bestand en als er geen problemen zijn (zie laatste paragraaf) dan kom je op de pagina terecht waar je kunt zien dat de PDF nu op de WO1 wiki beschikbaar is. Er zal misschien wel iets opvallen: het PDF-bestand krijgt hardnekkig het woord afbeelding mee in de titel en de link. Hier moet je maar geen aanstoot aan nemen want in de volgende paragraaf staat beschreven hoe je dit kunt omzeilen.

Gebruiken in artikel

Om het PDF-document te gebruiken in een artikel moet je een link naar het PDF-document aanbrengen. Dit linken gaat anders dan bij het gebruik van afbeeldingen. Hoewel het PDF-bestand nu via Afbeeldingen op te vragen is, moet je dit gegeven even vergeten. Een PDF-bestand is immers geen afbeelding. Door het volgende in je tekst aan te geven maak je een link naar het PDF-bestand:

{{pdf|DOCUMENT TITEL|HYPERLINK TEKST}}

In tegenstelling tot de afbeeldingen, waar vierkante haakjes worden gebruikt, gebruik je hier accolades. Dit omdat er een "template" opgeroepen wordt. Verder een korte uitleg over de "syntax":

  • pdf - hier begin je altijd mee. Dit geeft aan dat je een pdf gaat linken.
  • DOCUMENT TITEL - Zet hier de naam hoe het document op de wiki heet. Dit zonder "Afbeelding" erbij.
  • HYPERLINK TEKST - Zet hier de tekst die in zijn geheel als link verschijnt.

Foutmeldingen en problemen

PDF-documenten, zowel ook andere bestanden, kunnen erg groot zijn. Dit kan problemen opleveren in de Wiki. Om ervoor te waken dat een enkel bestand niet meteen alle ruimte in beslag neemt is er een beveiligingsmaatregel van toepassing. Wanneer een document te groot is kan je de volgende meldingen binnenkrijgen:

The file you uploaded seems to be empty. This might be due to a typo in the file name. Please check whether you really want to upload this file. Daarnaast heeft ook de webserver, waarop de wiki draait, een limiet. Die beperkt (en niet alleen voor de wiki) de hoeveelheid dataverkeer per aanvraag/verzoek.


De limiet is afgesteld op 120 KB. Een document mag dus niet groter zijn.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Gebruik_van_PDF"
Personal tools