/** * */

Fusil Gras mle 1874

1: Gras grendelgeweer met een Gras bajonet2: Gras Musketon met een Chassepot bajonet3: Gras karabijn4: leden van de Griekse Gendarmerie en monniken in 1913 met Gras grendelgeweren.voor vlnr dragen een: infanterie, karabijn,  musketon, musketon en een infanterie.De achterste dragen allemaal een infanterie.5: een doorsnede van een 11x59mm Gras paroon.
Enlarge
1: Gras grendelgeweer met een Gras bajonet
2: Gras Musketon met een Chassepot bajonet
3: Gras karabijn
4: leden van de Griekse Gendarmerie en monniken in 1913 met Gras grendelgeweren.
voor vlnr dragen een: infanterie, karabijn, musketon, musketon en een infanterie.
De achterste dragen allemaal een infanterie.
5: een doorsnede van een 11x59mm Gras paroon.
Fusil Gras mle 1874
Omschrijving: Franse grendelgeweer
Ontworpen door: Basile Gras
Gebouwd door: MAS (voor het Frans leger) & Steyr Mannlicher (voor het Grieks leger)
Ontwerpjaar: 1877
Bouwjaar: 1874 - 1888
Totale lengte: Infanterie: 1320 mm
Musketon: 900 mm
Karabijn: 1171 mm
Lengte loop: Infanterie: 820 mm
Musketon: 490 mm
Karabijn: 720 mm
Gewicht: Infanterie: 4,2 kg
Musketon: 3,3 kg
Karabijn: 3,75 kg
Kaliber: 11x59mm
Magazijncapaciteit Geen
Vuursnelheid:
Koeling: luchtgekoeld
Gebruik: Frankrijk, Chili en Griekenland
In dienst: 1874 - 1886 (Fransleger). 1874 - Wo2 (Grieks leger)
Aantal gebouwd: 129.000 door Steyr Mannlicher. Het aantal (nog) onbekend geproduceerd door MAS
Bajonet(ten) Chassepot bajonet & Gras bajonet

De Fusil Gras mle 1874, of kortweg de Gras, was een Frans grendelgeweer. Het werd ontworpen en in dienst genomen ter vervanging van de Fusil modèle 1866, beter bekend als de Chassepot, en werd in 1874 ontworpen door kolonel Basile Gras. De Gras schoot 25gram zware 11x59mm patronen, die met zwart buskruit werden afgevuurd. Het was een robuust wapen, maar beschikte nog niet over een ingebouwd magazijn, zodat het geweer na ieder schot herladen moesten worden. Daardoor was het wapen snel verouderd na de komst van grendelgeweren met magazijn enkele jaren na 1871. Een nieuwe bajonet, het Mle. 1874 Gras, werd speciaal ontwikkeld voor de Gras. Maar ook de Mle. 1866 Chassepot bajonet (die met zijn 70cm lang lengte , z'n brede lemmet en sierlijke handvat meer leek op een klein zwaard dan op een bajonet)paste op de Gras.
In 1886 werd het Gras grendelgeweer en bajonet vervangen door het Lebel grendelgeweer en bajonet waardoor, met ook nog eens de komst van de Berthier, de Fusil Gras tegen de Eerste Wereldoorlog compleet uit het Franse leger was verdwenen.

Gebruik in de Eerste Wereldoorlog

Hoewel de Fransen dit geweer afgeschaft hadden werd het toch nog gebruikt in de Eerste Wereldoorlog. Het Griekse leger maakte nog gebruik van dit inmiddels obsolete wapen. De Gras is dus wellicht het oudste handwapen dat werd ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog (het ontwerp was ondertussen veertig jaar oud toen de oorlog begon in 1914).
In 1877 bestelde het Grieks leger 60.000 exeplaren. Niet aan Mas, maar aan Steyr Mannlicher die de grendelgeweren in licentie produceerde voor Griekenland. In 1886 zouden de laatste geweren geleverd worden. In totaal werden sinds 1877 129.000 Gras geweren geleverd werden aan het Grieks leger. Ze werden gebruikt in verschillende conflicten t/m. de Tweede Wereldoorlog, ondanks de komst van de modernere Steyr-Mannlicher M1895, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in beslag genomen waren, de Mannlicher-Schönauer, die door Steyr Mannlicher voor de oorlog in 1914 werden geleverd, en de Joegoslavische Mauser Modell 1924. Het werd het favoriete wapen van guerillastrijders, tijdens de verschillende opstanden tegen het Ottomaanse Rijk en het verzet tegen de Duitsers. Het geweer kreeg hierdoor een legendarische status in het Griekse geschiedenis.
Er waren drie varianten van de Gras. Het Gras grendelgeweer (gebruikt door de infanterie), de karabijn (gebruikt door de cavalerie) en de musketon (gebruikt door de artillerie). Alle drie waren in gebruik bij het Griekse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Griekse leger maakte ook gebruik van zowel de Chassepot (op de musketon) bajonet als ook de Gras (op het grendelgeweer) bajonet. Het Gras geweer was mede de inspiratie voor de ontwikkeling van het Japanse Murata geweer, het eerste grendelgeweer dat door de Japanners werd gebruikt.

Bronnen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fusil_Gras_mle_1874"
Personal tools