/** * */

Furious

HMS Furious (foto 1917)
Enlarge
HMS Furious (foto 1917)
HMS Furious (slagkruiser / vliegkampschip)
Land: Groot-Brittannië
Klasse: Furious-klasse (1 schip)
Waterverplaatsing (toegelaten tonnen): 22.890
Afmetingen (lengte / breedte / diepgang): 228,6 m / 26,8 m / 7,3 m
Bewapening (kanons / torpedobuizen): 1 x 45,7 cm 11 x 14 cm / 6 x 53,3 cm (4 aan dek)
Pantser (gordel / dek / hoofdgeschutstorens): 7,6 cm / 7,6 cm / 33 cm
Voortstuwingsinstallatie (ketels / machines): 18 (Yarrow) / Brown-Curtis turbines, 4 schroefassen
Totale APK: 94.000
Brandstofvoorraad: olie, 3.160 t
Prestaties (snelheid / actieradius): 31,5 knopen / ?
Bemanning: 840
Gebouwd door: Armstrong, Elswick
Opdracht verstrekt: 1914
Kiel gelegd: juni 1915
Tewaterlating: aug. 1916
In dienst gesteld: juli 1917
Einde: 1948-54 gesloopt


De derde 'lichte kruiser' naast Courageous en Glorious was Furious, maar in tegenstelling tot de andere twee met hun 38 cm-geschut zou Furious worden uitgerust met twee 45,7 cm- (18 inch) kanons, het zwaarste kaliber tot nog toe, één toren vooraan en één achteraan. De diameter van de barbettes van deze torens was gelijk aan die van een 38,1 cm-dubbeltoren, zodat deze de enkeltorens konden vervangen indien het ontwerp mislukte. De reeds gebouwde 38,1 cm- dubbeltorens werden uiteindelijk ingebouwd op een stel monitors. Ook werden in plaats van de mislukte drievoudige 10,2 cm-kanons van de Glorious en Courageous enkelvoudige 14 cm-kanons gevoerd als secundaire bewapening, die veel succesvoller waren.

Het ontwerp werd aangepast nog voordat het schip was voltooid: alleen het kanon op het achterschip bleef gehandhaafd, en op het voordek kwam een vliegdek met een hangar eronder, zodat er acht tot tien watervliegtuigen konden worden vervoerd. De vliegtuigen werden gelanceerd via een platform dat op rails bewoog die schuin afliepen; als er een vliegtuig op het water landde bij het schip, werd dat door een kraan aan boord getild.

Van nov. 1917 tot mrt. 1918 lag Furious in dok. De toren op het achterdek werd verwijderd (het is niet duidelijk of deze ooit gevuurd heeft); ook daar kwam een vliegdek, normaal konden 16 vliegtuigen worden vervoerd, maar soms waren er wel 26 aan boord. Op 19 juli 1918 viel ze de Duitse basis voor luchtschepen ('zeppelins') in Tondern aan: de eerste aanval met vliegtuigen vanaf een vliegkampschip in de historie.

Het landingsdek achteraan was een mislukking. Door de turbulentie veroorzaakt door de brugstructuur vlak ervoor en de hete gassen uit de schoorstenen was het onmogelijk om de (lichte) vliegtuigen er op te laten landen. Menige piloot is omgekomen tijdens proefnemingen ermee. Het bleek onmogelijk om op Furious, in deze gedaante, vliegtuigen te laten landen.

De naoorlogse geschiedenis van Furious wordt hier buiten beschouwing gelaten. Wel kan kort worden vermeld dat ze tot een "normaal" vliegdekschip werd omgebouwd en zo toch nog jaren dienst heeft gedaan. Ze werd in 1948 voor de sloop verkocht.


Zie ook: Eerste aanval vanaf een vliegdekschip.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Furious"
Personal tools