/** * */

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand (Graz 18 juli 1863 – Sarajevo 28 juni 1914), aartshertog van Oostenrijk-Este, was troonopvolger van Oostenrijk. Hij was de zoon van aartshertog Karl Ludwig van Oostenrijk en Maria Annunciata van Bourbon-Sicilië, was een neef van keizer Franz Josef I en werd na de zelfmoord van kroonprins Rudolf en de dood van zijn vader troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. Er wordt beweerd dat hij een koud, hard en despotisch man was die bijna nooit glimlachte, maar dat kan berusten op een vooroordeel van degenen die hem niet mochten. Dat hij een typische koude starende blik had, zoals wordt gezegd, is waarschijnlijk gebaseerd op de weinige foto's die van hem in omloop zijn en dat hij overdreven plechtig liep werd vermoedelijk afgeleid uit enkele oude filmfragmenten, die nog in een primitieve techniek waren opgenomen.

Hij verzamelde antiek en had een rozentuin. Zijn grootste liefhebberij was echter de jacht. Op jacht met de Duitse keizer Wilhelm II schoot hij eens 59 zwijnen en was buiten zichzelf van woede dat het zestigste had weten te ontkomen. Een grap die jarenlang circuleerde was te raden, wie dat 60ste zwijn dan was?

Franz Ferdinand trouwde op 1 juli 1900 beneden zijn stand met gravin (sinds 1909 hertogin) Sophie Chotek. De keizerlijke familie stond het huwelijk pas toe nadat men was overeengekomen dat Sophie geen koninklijke status zou krijgen en eventuele kinderen geen aanspraak zouden maken op de troon (een morganatisch huwelijk). Franz Josef was niet bij het huwelijk aanwezig.

Op 28 juni 1914 werden hij en zijn echtgenote in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina) doodgeschoten door een Bosnisch-Servische terrorist, Gavrilo Prinčip geheten. 28 juni is als gedenkdag van de Slag op het Merelveld een speciale dag voor de Serviërs, die streefden naar een Groot-Servië incl. Bosnië en het zinde hun allerminst, dat Franz Ferdinand, in weerwil van zijn roep van genadeloosheid en gebrek aan scrupules bezig was de teugels van het strenge regime, waaraan de Slavische bevolking van Oostenrijk-Hongarije onderworpen was, enigszins te laten vieren en deze zelfs een beperkte mate van zelfbestuur toe te staan. Naar aanleiding van de moord verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië. Deze gebeurtenissen werden gebruikt als aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog, al lagen de oorzaken daarvan elders.

Viribus Unitis, de nieuwe Oostenrijks-Hongaarse dreadnought, die bijna precies drie jaar daarvoor door Franz Ferdinand feestelijk te water was gelaten, bracht zijn lichaam en dat van zijn vrouw terug naar Oostenrijk.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Franz_Ferdinand"
Personal tools