/** * */

Fokker M.5

Fokker M.5
Omschrijving: Duitse ééndekker
Gebouwd door: Fokker Aeroplanbau
Bouwjaar: 1914
Functie:
Max. snelheid:
Motor (type / vermogen): 1x 80pk Oberusal
Plafond:
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

Gewicht:
Bemanning: 1
Wapensystemen: geen.
Aantal gebouwd: 2 (1 M.5K/ 1 M.5L)
Gebruik:
Bijzonderheden: prototypen
Fokker Aeroplanbau had dringend een succesvol vliegtuig nodig om te kunnen overleven, voor het volgende ontwerp werd teruggegrepen naar de Morane Saulnier Type H, ditmaal werd een tweedehands exemplaar gekocht. Nadat deze in vliegende status werd teruggebracht. Anthony Fokker zag hier verbeteringspunten en zo werd de Fokker M.5 aan het assortiment van Fokker Aeroplanbau| toegevoegd.

De romp werd iets smaller, de vleugels werden zwaarder, langer en breder landingsgestel plus een andere stuurinrichting waren de belangrijkste wijzigingen. Zodat niet meer van een kopie kan worden gesproken. Daarnaast werd een andere motor gebruikt om meer kans te maken op Duitse orders werd een 80pk Oberusal geïnstalleerd. Voor de eerste vlucht in april 1914 werd echter gebruik gemaakt van de originele 50pk Gnome motor. Dit was een slechte keus maar een 70pk Gnome met een ander roer gaf het gewenste resultaat.

Anthony Fokker was zo overtuigd van het succes van de Fokker M.5 dat hij direct twee prototypes liet bouwen. In eerste instantie waren ze identiek, niet veel later kreeg één exemplaar grotere vleugels voor langere afstanden met de aanduiding Fokker M.5L. Het tweede prototype kreeg juist kleinere vleugels zodat het als snel verkenningsvliegtuig kon worden ingezet.

Op 1 juni 1914 werden demonstraties geven waarbij onder andere Generaal Erich von Falkenhayn aanwezig was.

Van de Fokker M.5K werden 10 stuks besteld, maar vanwege diverse modificaties (ander andere een en deze werden uitgerust met een Parabellum MG14) werd het in dienst genomen als de Fokker E.I.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fokker_M.5"
Personal tools