/** * */

Fokker M.2

Anthony Fokker voor de M.2
Anthony Fokker voor de M.2
Fokker M.2
Omschrijving: Duitse eendekker
Gebouwd door: Fokker Aeroplanbau
Bouwjaar: december 1913
Functie: verkenner
Max. snelheid: 100 km/h
Motor (type / vermogen): 1x 100pk Mercedes of ...
Plafond:
Actieradius: 120 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

13,2 m / 8,25 m / 2,97 m; 22 m²
Gewicht: 374 kg leeg
Bemanning: 2
Wapensystemen: geen
Aantal gebouwd: 2
Gebruik:
Bijzonderheden:

Fokker Aeroplanbau stapte af van de "Spinne" (Duits voor de Spin, Fokkers eerste toestel) als basis voor het volgende ontwerp, de Fokker M.2. Dit vliegtuig was min of meer een kruising tussen twee vliegtuigen van andere ontwerpers, namelijk de Kuhlstein Torpedo en de Stahltaube van Emile Jeannin. Van het eerste type werd de rechthoekige vleugel overgenomen en deze werd gecombineerd met het gelaste buizenframe van laatstgenoemde. De bevestiging van de vleugels werd uitgevoerd zoals bij de Nieuport monoplane serie. Het staartstuk was het enige dat werd overgenomen van voorgaande (Spinne-)ontwerpen.

Tijdens een competitie op het militaire oefenterrein Döberitz ten westen van Berlijn in augustus 1913 zou het Duitse leger een nieuw type kiezen. Het moest een tweepersoons toestel zijn dat eenvoudig kon worden gedemonteerd voor transport. Dit zou worden getest door de vliegtuigen te laten demonteren te Johannisthal en vervolgens te transporteren naar Döberitz en daar weer te laten monteren. Fokker Aeroplanbau maakte als enige gebruik van een aangepaste vrachtwagen, die was gekocht van Daimler. De overige deelnemers maakten gebruik van sleepvoertuigen en aanhangers.

Anthony Fokker beweerde hieraan de opdracht te hebben overgehouden voor vier Fokker M.2’s en later nog zes maar de bewijzen hiervoor ontbreken.

Het testrapport dat tijdens de competitie werd opgesteld geeft aan dat de Fokker M.2 onstabiel was en slecht bestuurbaar met de conclusie dat het niet geschikt was voor militair gebruik. Anthony Fokker liet het ontwerp aanpassen maar de Fokker M.2 werd nooit operationeel gebruikt. Bewijzen van gebruik door het leger zijn nooit gevonden.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fokker_M.2"
Personal tools