/** * */

Fokker D.VII

De Fokker D.VII 5324/18 van Ltn.d.R. Richard Kraut met de initialen "RK", uit Jasta 63.
Enlarge
De Fokker D.VII 5324/18 van Ltn.d.R. Richard Kraut met de initialen "RK", uit Jasta 63.
Fokker D.VII
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Fokker Aeroplanbau, Aviatik & Albatros Flugzeugwerke
Bouwjaar: 1918
Functie: jager
Max. snelheid: 200 km/u
Motor (type / vermogen): 1 × 6 cilinder BMW III-lijnmotor/180 pk (134 kW)
Plafond: 1.000 m
Actieradius: 1 u 30 min
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,9 / 6,95 m / 2,75 m; 20 m²
Gewicht: 695 kg (leeg), 878 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2×7,92 mm LMG 08/15 machinegeweer
Aantal gebouwd: meer dan 500 exemplaren)
Gebruik: Luftstreitkräfte, België, Bulgarije, Tsjechoslowakije, Denenmarken, Finland, Hongarije, Nederland, Litouwen, Polen, Roemenië, Sovjet-Unie, Zwitserland en Verenigde Staten
Bijzonderheden: Gebruikt voor posttransport

De Fokker D.VII was een Duits gevechtsvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog en werd verkozen tot het beste Duitse gevechtsvliegtuig van die oorlog.

Inhoud

Ontstaan

De Duitse luchtmacht zocht een nieuwe jager begin 1918. De Fokker D.VII was een van de toestellen die in aanmerking kwamen en werd na enige doorgevoerde veranderingen uitgekozen. Hij was zelfs veel beter dan zijn concurrent zodat er toestemming werd gegeven voor een massaproductie met steun van de Albatros Flugzeugwerke. Het toestel was een ontwerp van Reinhold Platz die zich door de beroemde Fokker Dreideckers had laten inspireren voor het ontwerpen van de Fokker D.VII.

Kenmerken

De Fokker D.VII had dezelfde romp- en vleugelbelijning als zijn voorganger – De Fokker Dr.I Dreidecker – maar was groter en er ontbrak een vleugel. Hij werd voorzien van een 6 cilinder BMW III-lijnmotor die 185 pk kon opleveren. De Fokker D.VII kon snelheden behalen tot 200 km/h op een hoogte van 1000 meter met een vliegduur tot 1 uur en 30 minuten. De bewapening bestond uit twee voorwaarts vurende 7,92 mm LMG 08/15 machinegeweren. Ze waren met hun BMW-motoren snelle, sterke en wendbare toestellen op grote hoogten.

Operationele dienst

Het toestel werd voor het eerst ingezet vanaf april 1918 op het westfront. Weinig jagers van de Geallieerden konden het opnemen tegen de Duitse D.VII zodat het toestel werd geroemd als het beste Duitse gevechtsvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog. Enkel met de Sopwith Camel, Sopwith Snipe, Spad S.XIII en de Royal Aircraft Factory S.E.5a konden de Geallieerden het luchtruim veroveren. Toen de Duitsers op 11 november 1918 de wapenstilstand tekenden, bezaten ze meer dan 780 exemplaren. Door het Verdrag van Versailles werden alle toestellen opgeëist voor de Geallieerden. Na de Eerste Wereldoorlog werd het toestel verder geproduceerd in Nederland, uit welk land Anthony Fokker immers afkomstig was, en die na de wapenstilstand de plannen, mallen en werktuigen nodig voor de bouw samen met een hele hoop reeds voltooide onderdelen per trein naar Nederland smokkelde. Het toestel werd in dienst genomen door de Nederlandse, Zwitserse en Belgische luchtmacht. Voor de Belgische Luchtmacht werden tweepersoonsvarianten van het toestel gebouwd.

Illustratie van de Fokker D.VII van Ltn.d.R Carl Degelow van Jasta 40.
Enlarge
Illustratie van de Fokker D.VII van Ltn.d.R Carl Degelow van Jasta 40.

Varianten

  • V 11 : Prototype
  • V 21 : Prototype met trechtervormige vleugels
  • V 22 : Prototype met vier blad propeller
  • V 24 : Prototype met 6 cilinders Benz Bz.IV-motor (260 pk - 193 kW)
  • V 31 : Een D.VII-vliegtuig uitgerust met een haak voor het trekken van de V-30-zweefvliegtuig
  • V 34 : D. VII-ontwikkeling met een 6 cilinder BMW IIIa-lijnmotor (185 pk - 138 kW)
  • V 35 : Tweezitterontwikkeling met een 6 cillinder BMW IIIa-motor (185 pk - 138 kW) met een brandstoftank aan onderstel)
  • V 36 : Eenzitsontwikkeling met een 6 cillinder BMW IIIa-motor (185 pk - 138 kW) met een brandstoftank aan onderstel)
  • V 38 : Prototype Fokker CI
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fokker_D.VII"
Personal tools