/** * */

Fokker D.III

Bovenaan zien we de M.19F van Oswald Boelcke en werd aangeduid met de serienummer 352/16. Het toestel overleefde de Eerste Wereldoorlog en werd geplaatst in het Duitse Zeughaus museum in Berlijn. Helaas werd het toestel vernietigd door een bombardement in 1943 door de Geallieerden. Onderaan zien we een van de 10 bestelde Nederlandse M.19K's die tot 1921 in dienst bleven.
Enlarge
Bovenaan zien we de M.19F van Oswald Boelcke en werd aangeduid met de serienummer 352/16. Het toestel overleefde de Eerste Wereldoorlog en werd geplaatst in het Duitse Zeughaus museum in Berlijn. Helaas werd het toestel vernietigd door een bombardement in 1943 door de Geallieerden. Onderaan zien we een van de 10 bestelde Nederlandse M.19K's die tot 1921 in dienst bleven.
Fokker D.III
Omschrijving: Duitse tweedekker
Gebouwd door: Fokker Aeroplanbau
Bouwjaar: 1916
Functie: jachtvliegtuig en trainer
Max. snelheid: 160 km/u
Motor (type / vermogen): 1x Uberursal UR.III 14 cilinder luchtgekoelde rotatiemotor / 160 pk (117 kW)
Plafond: 4700 m
Actieradius: 220 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9,10 m / 6,30 m / 2,55 m; 20 m²
Gewicht: 430 kg (leeg), 710 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2x LMG 08 machinegeweren
Aantal gebouwd: 210
Gebruik: Luftstreitkräfte en de Nederlandse luchtmacht
Bijzonderheden:

De Fokker D.III was een Duits tweedeks jachtvliegtuig dat werd ingezet door het Duitse Luftstreitkräfte en de Nederlandse luchtmacht. Het eerste prototype, ontworpen door Martin Kreutzer, werd niet voorzien met rolroeren en werd aangeduid als de Fokker M.19F. De letter F staat voor Flächenverwindung en was eigenlijk een aangepaste Fokker D.II. De M.19F werd voorzien van een 160 pk zware Uberursal UR.III 14 cilinder luchtgekoelde rotatiemotor en werd bewapend met twee voorwaarsrvurende LMG 08 machinegeweren. De vleugeloppervlakte van de M.19F steeg van 18m² naar 20m². Op 20 juli 1916 werd het M.19F prototype getest in Adlershof en pas in juni, na goedkeuring, werden 50 exemplaren besteld door de Inspektion der Fliegertruppen, of de Idflieg, die aangeduid werden als de Fokker D.III. Maar het bleef hier niet bij. Het toestel werd aangepast met rolroeren en werd aangeduid als de M.19K. De letter K staat voor Klappenverwindung. In augustus werden nog eens 60 exemplaren besteld en tot slot nog eens 100 exemplaren in november. Het merendeel van de toestellen was van het type M.19K. Alle 210 exemplaren werden gebouwd in de Fokker fabriek in Schwerin.

De eerste zeven toestellen werden geleverd op 1 september 1916. Een van die zeven toestellen ging naar de Duitse ace Oswald Boelcke, en was uiteindelijk een van de bekende piloten met dit toestel. Al gauw boekte Boelcke zeven overwinningen met het toestel tussen 2 en 17 september nabij Bertincourt en bovendien ook de eerste zeven van Jagdstaffeln 2. Maar Boelcke was niet tevreden van het toestel omdat hij trager was dan zijn rivalen, de Franse Nieuport Scout en de Britse Sopwith Strutter. Hierdoor werd het toestel door Boelcke afgedankt en stapte over naar de nieuwe en snellere Albatros D.I in september 1916. De D.III was in feite te traag. Zijn snelheid bedroeg maar 160 km/h en zorgde ook voor enorm veel problemen. De motoren waren te kostelijk in productietijd (Het duurde te lang voor een motor afgewerkt was) en de motor bestond uit een dubbele rij cilinders. De koeling van de achterste rij van de cilinders bleek problematisch te zijn. De D.III was bovendien ook slecht in manoeuvres. Op bevel van Boelcke, werd de D.III van het strijdtoneel gehaald en gebruikt als trainer. Een paar toestellen werden te koop geplaatst in 1917. Nederland bestelde 10 onbewapend M.19k exemplaren voor hun luchtmacht en werden op 1 oktober geleverd in Soesterberg. Ze zagen in het Nederlandse luchtmacht dienst tot 1921.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fokker_D.III"
Personal tools