/** * */

Felixstowe F.2

Enlarge
Felixstowe F.2
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: S.E.Saunders Ltd

Aircraft Manufacturing Co Ltd May, Harden & May

Bouwjaar: 1917
Functie: verkenningsvliegtuig, jager (Zeppelins) en onderzeebootjager
Max. snelheid: 153 km/h
Motor (type / vermogen): Rolls-Royce Eagle VIII V12 piston (360 pk)
Plafond: 2.950 m
Actieradius: 6 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

29,15 m / 14,10 m / 5,34 m; 107 m²
Gewicht: 3.431 kg (leeg), 4.490 kg (max.)
Bemanning: 4
Wapensystemen: 4x tot 7w .303 (7,7 mm) Lewis, 2 x 104 kg bommen
Aantal gebouwd: 180
Gebruik: Royal Naval Air Service, Royal Air Force, United States Navy
Bijzonderheden:

De Felixstowe F.2 was een Brits watervliegtuig of vliegboot ontworpen door John Cyril Porte.

Inhoud

Ontstaan van de Felixstowe-vliegboten

De Felixstowe-vliegboten waren gebaseerd op de Amerikaanse Curtiss-vliegboottypen die door de Britse marine in de Verenigde Staten werden besteld waaronder de Curtiss-Wanamaker H. John Porte was betrokken geraakt bij het ontwerpen van de Curtis-Wanamaker. In Felixstowe verbeterde John Porte hij de ontwerpen van Curtis zoals de romp. Zo ontstond een nieuwe reeks vliegboten zoals de Felixstowe F.2, Felixstowe F.3, Felixstowe F.5 en de Felixstowe F.5L. De toestellen kregen de naam van de marinebasis, Felixstowe, maar werden door verschillende fabrikanten gebouwd.

Felixstowe F.2

De Felixstowe F.2 was het meest bekende en ingezette type van de Felixstowe serie. Het werd vervaardigd uit hout. De romp kreeg een "buik" voor de landing op water. Aan de onderkant van de onderste vleugel waren steunbalken bevestigd en de bovenste vleugel was breder en langer dan de onderste. De toestellen werden voorzien van twee Rolls Royce Eagle VIII V-12 trekmotoren die elk 360 pk leverden. Aan de motoren werden vier-bladige propellers geplaatst.

Inzet

Een belangrijk deel van de Britse luchtverdediging tijdens de Eerste Wereldoorlog bestond uit de Felixstowe-vliegboten. Ze werden ingezet als verkenningsvliegtuigen en onderzeebootjager. De eerste toestellen werden begin 1918 operationeel. Met succes jaagden de toestellen op Duitse onderzeeërs in de Noordzee als ook op Duitse zeppelins.

Kleur

De Felixstowe-vliegboten waren bekend om hun felle kleuren. Ze waren daarbij ook de kleurrijkste toestellen van de Eerste Wereldoorlog. Door hun felle kleuren konden ze makkelijker opgespoord worden als ze op zee een noodlanding moesten maken. De meest bekende basis was de N45-45. De toestellen waren in het rood met witte strepen geschilderd.

Felixtowe Vliegboten

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Felixstowe_F.2"
Personal tools