/** * */

Dreadnought No.1

Tekening van de Dreadnought No1
Enlarge
Tekening van de Dreadnought No1

De Dreadnought No.1 (er kwam nooit een nummer 2) werd gebouwd en tentoongesteld in juni 1914 in Praag. De eerste vlucht op het vliegveld van Praag (toendertijd Pardubice) ging niet door vanwege het uitbreken van de oorlog. Het toestel werd geconfisqueerd door het Oostenrijks-Hongaarse leger en overgebracht naar Fischamend (bij Wenen), het testcentrum van Oostenrijk-Hongarije. Het toestel was voorzien van 2 Gnôme rotatiemotoren van 100 pk (mogelijk in licentie gebouwd door Oberursel) in trek- en duwcombinatie.

Tijdens de eerste vlucht op 21 oktober 1914 sloeg het noodlot toe. Slechts 40 meter na de start begaf het landingsgestel het, waardoor het vliegtuig over de kop sloeg en onherstelbaar beschadigd werd. De ontwerper Stástik die zelf vloog kon er echter ongedeerd uitkruipen. Het toestel was zeker zijn tijd vooruit met zijn volledig gesloten cockpit en zijn duw- en trekschroeven.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Dreadnought_No.1"
Personal tools