/** * */

Douaumont

Douaumont in vroegere tijden.
Enlarge
Douaumont in vroegere tijden.
De kapel van Douaumont.
Enlarge
De kapel van Douaumont.
Het Monument Aux Morts van Douaumont.
Enlarge
Het Monument Aux Morts van Douaumont.

Inhoud

Inleiding

Douaumont was een dorp ten noorden van Verdun. Het is één van de beroemde Villages Détruits, dorpen rond Verdun die in de Eerste Wereldoorlog vernietigd zijn en nooit meer zijn opgebouwd, maar wel de officiële status van dorp zijn blijven behouden. Het ligt op een honderdtal meters van het Fort de Douaumont. Het dorpje is gelegen op een hoogte van 380 meter, in de omgeving van Verdun de hoogste top. Het leven in Douaumont tot 1885 laat zich karakteriseren als rustig en vredig, en voornamelijk agrarisch. Toen in 1885 begonnen werd met de bouw van het Fort de Douaumont, betekende dat voor Douaumont een tijdelijke groei in inwonertal. De bouwteams (veelal Italianen) vestigden zich in en rond Douaumont. Toen het fort klaar was, daalde het inwonertal weer.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

Met het begin van de Eerste Wereldoorlog eindigde de rust in Douaumont, waar toen 52 huizen stonden. In 1915 lag het front slechts op 12 kilometer afstand. Begin 1916 kregen de bewoners het bevel van de militaire autoriteiten om het dorp te verlaten. Op 25 februari 1916, aan het begin van de slag bij Verdun, begonnen de Duitsers hun aanval op Douaumont. Het zwak bemande Fort de Douaumont was om 7 uur al ingenomen. Tijdens de nacht van 25 op 26 februari werd Douaumont, waar voorheen alleen met artillerie op was gevuurd, het toneel van heftige gevechten. Beide kanten streden dagenlang met enorm geweld om het bezit van het dorp. Op 4 maart 1916 om 11 uur moesten de Fransen, na zwaar artillerievuur, man-tegen-man gevechten en aanvallen met handgranaten, het dorp, dat geruïneerd was, opgeven. De Duitsers zouden het in bezit houden tot oktober 1916. Op 24 oktober 1916 werd zowel Fort de Douaumont als het dorp teruggenomen door de Fransen.

Na de Eerste Wereldoorlog

Begin 1919 keerde de bevolking terug, en trof niets anders aan dan ruïnes en kraters. Er was teveel gevaar op explosies door de vele gevechten, en er werd besloten om het dorp niet meer te herbouwen. Bossen werden aangeplant in de omgeving. Het dorp bleef echter wel een officieel dorp met een burgemeester (tot op de dag van vandaag). Op 18 september 1927 werd het Ossuaire van Douaumont opgericht. Tegelijk verrezen er ook een aantal huizen, waaronder de Abri des Pèlerins (het huidige restaurant achter het Ossuaire). Dit bracht weer enig leven terug in Douaumont. Op 28 augustus 1932 werd de kapel geïnaugureerd. Deze staat op de plek waar eens de kerk van Douaumont stond.

Bron

  • Informatiebord bij Douaumont

Links

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Douaumont"
Personal tools