/** * */

Langemark (B), Deutscher Soldatenfriedhof

Ingang van de begraafplaats
Enlarge
Ingang van de begraafplaats
Overzicht van de begraafplaats
Enlarge
Overzicht van de begraafplaats
16.940 namen van het massagraf
Enlarge
16.940 namen van het massagraf

Het Deutscher Soldatenfriedhof Langemark is ook wel bekend als het Studentenfriedhof en ligt in Langemark. Het is een van de laatste Duitse begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog. Er rusten in totaal 44.069 soldaten. De Duitse militaire begraafplaats van Langemark-Poelkapelle is omwille van haar ligging binnen de Ieperboog de meest bezochte ((ongeveer 85.000 per jaar)) van de vier Duitse militaire begraafplaatsen die in de jaren '50 werden ingericht: (Vladslo, Menen, Hooglede en Langemark).

De begraafplaats bestaat uit twee delen. Op de Alter Friedhof, het lagere gedeelte, liggen 10.143 doden waarvan 3.836 niet-geidentificeerden. Op de Einbettungsfriedhof Nord, die wat hoger ligt achter drie betonnen bunkers die deel uitmaakten van de Langemark-linie, liggen 9.475 soldaten begraven. Hiervan behoren er 3000 tot de studenten-vrijwilligers die in 1914 voor Langemark sneuvelden en hier hun laatste rustplaats vonden. Vandaar de bijnaam Studentenfriedhof. Vooraan bij de ingang ligt het Kameradengrab, een massagraf van 24.917 soldaten waarvan 7977 niet-geidentificeerden. De gesneuvelden van het
De Einbettungsfriedhof Nord voor 1938
Enlarge
De Einbettungsfriedhof Nord voor 1938
massagraf worden herdacht op marmeren blokken rond een bloemperk op het massagraf.


De begraafplaats zou ontstaan zijn uit een Britse begraafplaats van oktober 1914. In 1917 veroverden de Britten de begraafplaats. Tijdens het Duitse lenteoffensief heroverden de Duitsers de begraafplaats die tot het einde van de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt. Vanaf 1938 wordt de begraafplaats onderhouden door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge die de begraafplaats een totaal ander aanzicht gaf. De gesneuvelden worden herdacht op de rijen platte, grijs granieten stenen waarin telkens een twintigtal namen gegraveerd zijn. Een monumentale poort in roze zandsteen uit de Wezerstreek geeft toegang tot de begraafplaats. Hierin worden de gesneuvelde studenten herdacht wier namen in houten panelen werden gegraveerd. De grote grafstenen tussen de eiken en enkele basaltstenen kruisen onder het treurende oog van de vier soldatenfiguren van de Münchense beeldhouwer Emil Krieger, vormen een indrukwekkend maar sober geheel.

Personen

  • Werner Voss - Duitse luchtaas met 53 overwinningen. Hij rust in het massagraf en staat vermeld op paneel 63.
  • Julius List - Bevelhebber van de Reserveinfanterieregiments Nr 16
  • Erwin Böhme - Duitse luchtaas met 24 overwinningen. Hij rust in het massagraf en staat vermeld op één van de namenblokken.
Personal tools