/** * */

De val van Bagdad

Brits-Indische troepen marcheren Bagdad binnen, na de val.
Enlarge
Brits-Indische troepen marcheren Bagdad binnen, na de val.

In 1534 viel versloegen de Ottomanen de Safawiden, tijdens de Slag om Bagdad, onderdeel van de Turkse-Perzische oorlogen, en behoorde Bagdad vanaf dat moment toe aan het Ottomaanse rijk. Het bleef in Ottomaanse handen tot 1920 toen Bagdad de hoofdstad van Irak werd na de val van Bagdad in 1917. De Slag om Bagdad begon op 8 maart 1917 tot 11 maart 1917, tussen het Brits-Indisch leger en het Ottomaanse leger.

Na de overgave van het Britse garnizoen in Koet-el-Almara op 29 april 1916 bleef het Britse leger in Mesopotamië gestationeerd en onderging een grondige herziening. Zo kreeg garnizoen een nieuwe bevelhebber, luitenant-generaal Sir Stanley Maude. Generaal Maude bracht de rest van 1916 door met opnieuw opbouwen van zijn leger. De meeste van zijn manschappen werden geworven in Indië en vervolgens over zee naar Basra gebracht. Terwijl de Indische troepen werden getraind bouwden de Royal Engineers een spoorweg tussen de kust en Basra. General Maude kreeg ook de beschikking over een kleine eenheid gewapende rivierboten. Op 13 december 1916 begon een nieuwe Britse campagne. Het Indische III Corps werd ook gekend als "The Tigris Corps", vernoemd naar de rivier Tigris en werd aangevuld met 50.000 goed opgeleide en goed uitgeruste troepen. De Ottomaanse leger was kleiner, ongeveer 25.000 sterk onder bevel van Halil Paşa.

Tweede Slag om Al Koet

De Indische troepen trokken op in de richting van Bagdad via de twee oevers van de Tigris. De Ottomaanse troepen hielden zich achter een versterkte vesting genaamd de "Khadairi Bend" die de Britten veroverden op de Ottomanen. Een ander Ottomaanse positie, genaamd Dahra Bend, werd genomen op 16 februari. Ten slotte heroverde het Britse garnizoen opnieuw Koet-el-Almara op 24 februari 1917 tijdens de Tweede Slag om Al Koet. De Ottomaanse commandant, Karabekir Bey, liet niet zijn leger in Koet-el-Almar insluiten door de Britse garnizoen, zoals de 6de Indische leger van Townshend op 26 april 1916. Toch werd het Ottomaans leger in Koet-el-Almar verslagen door het Britse garnizoen. Na de slag viel Koet-el-Almar terug in handen van de Britse-Indische troepen.

Slag om Bagdad

De mars naar Bagdad werd op 5 maart 1917 hervat. Drie dagen later bereikte het korps van Maude de Diyala rivier aan de Zuidelijke rand van de stad. Halil Paşa koos voor de verdediging van Bagdad de Diyala rivier en de Tigris, circa 35 kilometer ten zuiden van Bagdad. De Ottomaanse troepen verzetten zich tegen de oorspronkelijke Britse aanval op 9 maart. Generaal Maude verschoof vervolgens de meerderheid van zijn leger naar het noorden. Halil Paşa reageerde door een verschuiving van zijn leger uit haar verdedigende posities naar de Britten aan de andere kant van de rivier. Een regiment werd overgelaten om de oorspronkelijke Diyala rivier tegen de Britse aanval te verdedigen die op 10 maart 1917 plaats vond. Tijdens deze aanval, leden de Ottomaanse troepen zware verliezen zodat Halil Paşa de opdracht gaf om het leger in het noorden zich terug te trekken naar Bagdad. De Ottomaanse autoriteiten beval de evacuatie van de troepen uit Bagdad op 10 maart 1917. Maar de situatie was kritiek zodat Bagdad gauw werd omsingeld. Op 11 maart 1917, caputuleerde de Ottomanen en viel Bagdad in Brits-Indische handen. De Britse troepen werden met enthousiasme begroet door de lokale bevolking.

Dit was duidelijk een overwinning voor de Britten en de zoveelste nederlaag voor de Ottomaanse regering. De vernedering voor de Britten te wijten aan het verlies van Koet-el-Almara was gedeeltelijk ongedaan gemaakt. De Ottomaanse regering werd gedwongen een einde te maken aan zijn militaire operaties in Perzië. De verovering van Bagdad, een provinciale hoofdstad, betekende ook dat de eerste Turkse provincie onder Britse controle viel. Hoewel dit goed nieuws was veroorzaakte het veel bureaucratische gevechten tussen de Britse regering in Londen en de Britse regering in Indië.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/De_val_van_Bagdad"
Personal tools