/** * */

De Havilland Airco DH.10

Duidelijk zichtbaar is de beglaasde bommenwerperneus op dit Amiens Mk II prototype.
Enlarge
Duidelijk zichtbaar is de beglaasde bommenwerperneus op dit Amiens Mk II prototype.
De Havilland Airco DH.10
Omschrijving: Bommenwerper
Gebouwd door: Airco
Bouwjaar: 1918
Functie:
Max. snelheid: 208 km/u
Motor (type / vermogen): zie tekst
Plafond: 5335 m
Actieradius: 5 uur 45 min
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

19,96 m / 12,1 m / 4,42 m; 77,79 m²
Gewicht: 2608 kg (leeg), 4082 kg (max.)
Bemanning: drie tot vier
Wapensystemen: Een of twee 7,7-mm beweegbare Lewis mitrailleurs op Scarffringen in de neus en de rug ; Maximaal 408 kg bommen.
Aantal gebouwd: ongeveer 1291
Gebruik: Groot-Brittannië, Amerika (als postvliegtuig)
Bijzonderheden:


Toen Duitsland in 1917 begon met daglichtbombardementen op Londen, was de eerste reactie om het RFC een vergeldingswapen in handen te geven. De De Havilland Airco DH.9 en Airco DH.9a werden met die gedachte in productie genomen. Dit werd echter beschouwd als een stoplap en Geoffrey de Havilland zette een nieuw type op papier: de De Havilland Airco DH.10 Amiens. Er zat zoveel haast achter dat er geen compleet nieuw ontwerp gemaakt kon worden. De De Havilland Airco DH.3 uit 1916 vormde de basis voor de nieuwe DH.10.
DH.10 prototypes.

De DH.10 was echter groter en veel robuuster. Het eerste van drie prototypes was de Amiens Mk I, die zijn eerste vlucht op 4 maart 1918 maakte en was uitgerust met twee BHP motoren van 172 kW. De motoren zaten tussen de onder- en bovenvleugel en dreven duwschroeven aan. In de vleugelachterrand waren uitsparringen voor de propellers opengelaten. De andere twee prototypes hadden de propellers voorop zitten. Dit waren de Amiens Mk II met Rolls-Royce Eagle VIII motoren van 268 kW, en de Amiens Mk III met Liberty twaalf motoren van 298 kW. Bij alle drie deze modellen steunden de motoren op korte stijlen op de ondervleugels. Een vierde prototype had de motoren rechtstreeks op de ondervleugel zitten. Dat kwam de prestaties ten goede en werd de norm voor de productieversie die de naam DH.10A kreeg. De RAF noemde het toestel Amiens Mk IIIA. Er werden 1295 stuks besteld,maar slechts acht ervan waren operationeel toen de vijandelijkheden werden beëindigd. De productie werd echter voortgezet en beliep uiteindelijk 220 stuks. De aanduiding DH.10B werd waarschijnlijk gebruikt voor een enkele civiele DH.10 die voor luchtpostoperaties werd gebruikt. De DH.10C Amiens Mk IIIC was een versie (waarschijnlijk voor massaproductie) met Eagle VIII motoren van 280 kW, die rechtstreeks op de ondervleugel waren gemonteerd.

Slechts één missie werd gevlogen tijdens de [Eerste Wereldoorlog] toen een toestel van No.104 Squadron, de F1867, op 10 november 1918 het vliegveld van Sarrebourg/Lotharingen (Duits:Saarburg) bombardeerde.

Bron

  • World Weapon

Link

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/De_Havilland_Airco_DH.10"
Personal tools