/** * */

DWM

DWM is de afkorting van: Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken en het is een van de grootste wapen- en munitiefabrikanten van Duitsland. Het bedrijf ontstond in 1896 door het samenvoegen van de wapentak van Ludw. Loewe & Cie in Berlijn en munitiefabrikant Lorenz in Karlsruhe.

Het bedrijf was 100% eigenaar van Waffenfabrik Mauser te Oberndorf (later Mauserwerke A.G.) en had een meerderheidsbelang in Fabrique Nationale d'Armes de Guerre in Herstal bij Luik. In 1919 raakte DWM haar FN-aandelen kwijt, deze werden overgedragen aan de UFI te Belgie.


In 1928 werd DWM onderdeel van de Quandt-groep, waaronder ook bedrijven als AEG en Varta vielen. In 1922 werd de naam gewijzigd in Berlin-Karlsruher Industriewerke A.G., in 1936 werd echter weer teruggekeerd naar de oude naam DWM.

Na de tweede wereldoorlog werd het bedrijf tijdelijk in twee stukken gesplitst, de Berlijnse tak draaide enkele jaren onder de naam Vereinigte Werkstatten Wittenau (VWW) verder, de Karlsruher tak bleef de naam DWM voeren. In 1952 werden de bedrijven weer samengevoegd.

De afkorting DWM werd nog wel gebruikt voor de munitieproductie, die inmiddels in Durlach plaatsvond. In Berlijn had men een andere betekenis aan de afkorting DWM gegeven. Daar ging men onder de naam Deutsche Waggon- und Maschinenfabriken verder met de reparatie en productie van spoormaterieel. De vestiging in Karlsruhe ging onder de afkorting IWK (Industriewerke Karlsruhe) verder en specialiseerde zich vooral in de productie van verpakkingsmachines, een tak waarmee het bedrijf zich tot op de dag van vandaag bezighoudt.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/DWM"
Personal tools