/** * */

Curtiss vliegboten

Inhoud

Ontstaan van de "vliegende boot"

Alle succesvolle vliegtuigen uit de periode van de vroegere pioniers stegen met hun toestel op vanaf land. Dit door middel van een landingsgestel bestaande uit wielen of slede. Heel wat vliegtuiginstructeurs zagen voordelen in het landen en opstijgen op zee. Een vlakte vol water zonder hindernissen zou een ideale start- en landingsbaan zijn. In de begintijd van de vliegtuigen leek het vrijwel onmogelijk of zeer moeilijk om rompen te voorzien van drijvers voor het opstijgen en het landen op water.

Curtiss Triad

Henri Fabre bewees dat het kon. Deze Fransman ontwierp de "Fabre Hydravion", ook bekend als "Le Canard" (de eend in het Frans), die hij in maart 1910 demonstreerde. Curtiss ontwierp zijn eerste watervliegtuig in 1911 dat hij in hetzelfde jaar demonstreerde. Na de succesvolle Curtiss AEA Aerodrome #3 "June Bug", kwam in 1911 de Curtiss Triad waterboot. De Curtiss Triad werd voorzien van een onderstel dat gebruikt kon worden voor het landen op zee maar ook op land.

Curtiss Flying-Boat No. 2

In 1912 ontwikkelde Curtiss het eerste succesvolle watervliegtuig, de Curtiss Flying-Boat No. 2. De romp kreeg een buik zoals een boot om op een wateroppervlak te landen. Het succes van een vliegboot wordt bepaald door door zijn getrapte romp en een kielachtige bodemconstructie. Curtiss paste het ontwerp, dat hij steeds verfijnde, toe op verschillende vliegboten.

Eerste Wereldoorlog

De eerste exemplaren van de Curtiss Model F werden net voor de Eerste Wereldoorlog door de US Navy besteld. De latere versies, de Curtiss HL-vliegboten, waren succesvoller. De Curtiss HL-vliegboten voldeden zeer goed voor zowel militaire als commerciƫle toepassingen. Ze werden o.a. ingezet bij het patrouilleren over de Amerikaanse kustwateren en waren de eerste militaire vliegboten die in grote aantallen werden geproduceerd. Van de Curtiss HS-1L en de Curtiss HS-2L zijn meer dan 1000 exemplaren gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog, bleven sommige van daarvan in gebruik maar de meeste opereerden als burgervliegtuigen in Canada.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Curtiss_vliegboten"
Personal tools