/** * */

Cricket (kanonneerboot)

H.M.S. Cricket
Enlarge
H.M.S. Cricket
HMS Cricket (kanonneerboot)
Land: Groot-Brittannië
Klasse: Insect-klasse (12 schepen: Aphis, Bee, Cicala, Cockchafer, Cricket, Glowworm, Gnat, Ladybird, Mantis, Moth, Scarab & Tarantula)
Waterverplaatsing (toegelaten tonnen): 625 (normaal tonnen)
Afmetingen (lengte / breedte / diepgang): 72,5 m / 11 m / 1,2 m
Bewapening (kanons / torpedobuizen): 2 x BL 6 inch Mk II, 2 x 12 pounder, 6 mitrailleurs
Pantser (gordel / dek / hoofdgeschutstorens): 0 cm
Voortstuwingsinstallatie (ketels / machines):
Totale APK: 2000
Brandstofvoorraad: kolen (35 ton), olie (4 ton)
Prestaties (snelheid / actieradius): 14 knopen /
Bemanning: 55
Gebouwd door: Barvlay Curle, Plymouth (Groot-Brittannië)
Opdracht verstrekt:
Kiel gelegd:
Tewaterlating: 17 december 1915
In dienst gesteld: 1915
Einde: voer op een zeemijn in 1940, werd in 1942 grotendeels gedemonteerd, maar de romp bleef gespaard en werd gebruikt als oefendoelwit voor de luchtmacht.

De HMS Cricket was een Britse kanonneerboot die behoorde tot de Insect class. Ze werd gebouwd door de Barclay Curle werf in Plymouth, Groot-Brittannië en werd ter water gelaten op 17 december 1915. Ze deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst tijdens de Mesopotamië Campagne op de rivieren van het Midden-Oosten, de Eufraat en de Tigris, in een squadron met nog andere boten van dezelfde classe, zoals de Gnat. Tijdens de Russische burgeroorlog werd de Cricket ingezet door de Britse interventie-eenheden als steun voor de Wit-Russen op de Dvina rivier in 1919 en 1920. Tijdens het Interbellum bevond het schip zich bij China, tot ze in 1940 overgeplaatst werd naar de Mediterranean Fleet's Inshore Squadron. Bij Marsa Matruh voer ze op een zeemijn. Ze werd verklaard als total loss en werd in 1942 deels gesloopt. Enkel de romp bleef gespaard en deze werd gevoerd naar Cyprus, waar het schip zijn einde zag als doelwit voor de RAF als oefen doelwit.

Personal tools