/** * */

Charles Pelham

Het graf van Pelham op het Ypres Town Cemetery Extension in Ieper.
Enlarge
Het graf van Pelham op het Ypres Town Cemetery Extension in Ieper.
Lord Charles Sackville Pelham (* 14 augustus 1887, Brocklesby Park, Lincolnshire, Verenigd Koninkrijk, † 30 oktober 1914, Zandvoorde, België) was een Britse edelman en luitenant. Hij was de zoon van Charles Alfred Worsley Pelham, 4de graaf van Yarborough en Marcia Amelia Mary Lane-Fox. Op 31 januari 1911 trouwde Lord Charles met Alexandra Maria Freesia Vivian, dochter van Hussey Vivian, 3rd Baron Vivian en Louisa Alice Duff, en schoonzuster van generaal Douglas Haig.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Pelham bevelhebber van een machinegeweereskadron van het Britse C-Squadron van de Royal Horse Guards. Op 26 oktober 1914 bevond zijn eenheid zich in het Belgische dorpje Zandvoorde, dat door de Duitsers werd aangevallen. Door problemen in de communicatie sneuvelden Worsley en de meeste van zijn mannen.

Hij werd eerst vermeld als "missing in action". Nadat de Duitsers Zandvoorde op 30 oktober 1914 veroverden op de Britten, werd zijn lichaam door Leutnant von Neubert van het 1ste Beierse Regiment Jagers gevonden en begraven en er werd een kaartje gemaakt van de juiste locatie. Von Neubert zond het kaartje naar het oorlogskabinet in Berlijn en dat stuurde het door naar Worsley's huis. Het kwam om begrijpelijke redenen pas na de oorlog aan, terwijl zijn familie al die tijd tussen hoop en vrees leefde. In 1921 werd het lichaam van Pelham opgegraven en bijgezet op Ypres Town Cemetery Extension (Plot II, rij D, Graf 4). Zijn vrouw kocht na de oorlog het stukje land waarop haar man sneuvelde. Er werd daar in 1924 een monument voor Pelham en de zijnen opgericht en op 4 mei van datzelfde jaar ingehuldigd. Tot op heden staat dat Household Cavalry Memorial op een klein lapje grond bij de Houthemstraat in Zandvoorde (nabij de Duitse commandobunker).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Charles_Pelham"
Personal tools