/** * */

Caudron G.4

Een Caudron G.4 gestationeerd
Enlarge
Een Caudron G.4 gestationeerd
Caudron G.4
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Société des avions Caudron
Bouwjaar: 1915
Functie: bommenwerper en verkenningsvliegtuig
Max. snelheid: 125 km/u
Motor (type / vermogen): 2x Le Rhône C of twee Anzani radiaalmotor (90 pk per motor)
Plafond: 4.000
Actieradius: circa 3½ uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

17,21 m / 7,27 m / 2,61 m; 27 m²
Gewicht: leeg 733 kg; maximaal startgewicht 1,180 kg
Bemanning: 2
Wapensystemen: 1 of 2x Hotchkiss machinegeweren en 113kg bommenlast
Aantal gebouwd: 1421
Gebruik: Franse, Britse, Amerikaanse, Russische, Italiaanse, Belgische en Finse luchtmacht
Bijzonderheden: eerste tweemotorige toestel dat werd ingezet door het Franse luchtmacht

De Caudron G.4 was een Franse tweedekker met twee motoren die op grote schaal werd gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog als een bommenwerper door verschillende landen. Het vliegtuig had geen fraaie vormgeving met zijn enorme, open constructie.

Ontstaan en kenmerken

De eenmotorige Caudron G.3 werd in 1914 in dienst genomen als verkenner. Maar omdat de Caudron G.3 geen bommenlast kon dragen en - vanwege zijn ontwerp – niet van defensiewapens voorzien kon worden, werd een nieuw toestel gezocht. Net zoals de Caudron G.3, ontworpen de broeders René en Gaston Caudron, de Caudron G.4 met als basis de Caudron G.3. De Caudron kreeg twee Le Rhône C radiaal motoren. Hierdoor had de Caudron G.4 voldoende kracht om met bommenlast en passagiers op te stijgen. Bepaalde varianten kregen twee Anzani 10 radiaalmotoren. De motoren werden voorzien van trekpropellers die op de stutten tussen de vleugels geplaatst werden aan beide kanten van de cockpit. Een ander bijzonder kenmerk was de cockpit. Deze werd aangepast voor twee bemanningsleden: de piloot en de schutter, de piloot zat echter niet voorin maar achterin. Vooraan zat de schutter die een of twee Hotchkiss machinegeweren bediende. Het eerste exemplaar werd in 1915 gebouwd en getest in maart 1915. Na goedkeuring begon in hetzelfde jaar de productie in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn er 1421 exemplaren geproduceerd, 1358 in Frankrijk, 51 in Italië en 12 in Groot-Brittannië.

Een Caudron G.4 in vlucht
Enlarge
Een Caudron G.4 in vlucht

Operationele geschiedenis

De Caudron G.4 werd in november 1915 in dienst genomen door de Franse luchtmacht. Het was het eerste tweemotorige toestel dat in dienst werd genomen en ingezet. De Caudron G.4 werd gebruikt voor het uitvoeren van dagbombardementen diep achter de frontlinie, zoals doelen als het Rijnland. Vanaf het najaar van 1916 werden de dagbombardementen gestaakt omdat er teveel verliezen waren. Sindsdien werden enkel nachtvluchten geplant. De Britse toestellen werden in 1916 en begin 1917 gevlogen door No. 4 en 5 Wing van de RNAS voor aanvallen op de Duitse watervliegtuig- en luchtschipbases in België. Eén van de belangrijkste raids werd in februari 1917 ondernomen door No. 7 Squadron in de regio rond Brugge.

Het toestel werd vervangen door de Handley Page 0/100 bommenwerpers in het najaar van 1917. De Italiaanse toestellen bewezen hun nut in de bergachtige Alpen, waar hun hoge plafond goed van pas kwam. De G.4 werd ook door de Russische Keizerlijke Luchtmacht gebruikt, voor verkenningsdoeleinden. Maar ook Finland zag het nut van de Caudron G.4 in, ook al kocht het land slechts een exemplaar samen met twee Caudron G.3 toestellen. Ze werden tot 1923 ingezet als ambulancevliegtuigen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Caudron_G.4"
Personal tools