/** * */

Categorie:Pistolen en Revolvers

Rond de jaren 1890 begonnen diverse legers uit te kijken naar alternatieven voor de dienstrevolvers. Enkele constructeurs zoals Mannlicher, Bochardt, Mauser en Browning waren druk bezig met het ontwerpen van betrouwbare, bruikbare automatisch herladende handvuurwapens.

Deze automatische pistolen boden een aantal voordelen, zoals een verhoogde magazijncapaciteit, ze waren gemakkelijker en sneller herlaadbaar en er kon sneller en exacter mee worden geschoten.

In 1893 verscheen de Borchardt op het toneel, een half-automatisch pistool dat gebaseerd was op de principes van het Maxim machinegeweer. In 1896 presenteerde Mauser haar C/96 pistool, het eerste bruikbare half-automatische pistool. John M. Browning introduceerde het Browning-pistool, dat door FN in Luik op de markt werd gebracht. Rond dezelfde tijd was de Bochardt doorontwikkeld en ontstond het Parabellum-pistool. De Parabellum werd in 1908 door Duitsland geaccepteerd als Selbstladepistole 1908 ofwel P08 (zie luger). Een door Browning ontworpen half-automaat werd door Colt geproduceerd en won de USA-tests in 1907. Uiteindelijk zou het Amerikaanse leger dit pistool als Model 1911 (M1911) accepteren.

Een ding was duidelijk toen WO1 uitbrak, het semi-automatische pistool was een blijvertje.


Artikelen in rubriek "Pistolen en Revolvers"

Er zijn 18 artikelen in deze categorie.

B

C

G

H

L

M

N

R

S

S cont.

T

V

W

Personal tools